Zakelijke lening voor een auto: slim advies voor ondernemers

Als ondernemer kan een zakelijke auto of bedrijfsbus veel voordelen bieden. Naast dat het prettig is om goed vervoer te hebben en dat een bedrijfsauto professionaliteit uitstraalt, biedt een zakelijke auto ook veel financiële voordelen. Om een bedrijfsauto te financieren kiezen veel zzp’ers ervoor om een zakelijke lening af te sluiten. We leggen je graag uit waarom dat een slimme keuze is!

Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer je besluit om een zakelijke auto te nemen zijn er meerdere mogelijkheden om deze te financieren. Ten eerste kun je er voor kiezen om de zakelijke auto volledig te financieren met gebruik van je eigen vermogen. Het nadeel is dat je hierdoor minder middelen overhoudt om te investeren in je bedrijf.

Verder kun je er als ondernemer voor kiezen om een zakelijke lening te nemen om jouw bedrijfswagen te financieren. Zo hoef jij je eigen middelen niet te gebruiken en hou je meer ruimte over om jouw onderneming te laten groeien. Bovendien ontvang je als eigenaar van de auto veel fiscale voordelen - daar lees je zo meer over!

Een andere mogelijkheid is om een zakelijke auto te leasen via een operational of financial lease. Dit houdt in dat je een vast bedrag per maand betaalt om gebruik te maken van het voertuig. Het verschil tussen deze twee leasevormen is dat je bij een financial lease eigenaar bent van de bedrijfswagen en dus veel fiscale voordelen ontvangt. Bij een operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig en ontvang je dus geen fiscaal voordeel.

Voordelen zakelijke auto

Er zitten veel fiscale voordelen aan het aanschaffen van een zakelijke auto. Het voornaamste voordeel van een zakelijke auto is dat alle kosten (brandstof, verzekering, onderhoud etc.) kunnen worden geboekt als zakelijke kosten.

Bij een financial lease kun je bovendien de auto op de balans van jouw bedrijf zetten, waardoor je vaak recht hebt op renteaftrek en afschrijving. Verder komen er in verschillende regio’s in Nederland steeds strengere regels betreffende de emissieklasse van voertuigen. Hierdoor wordt het steeds interessanter om te kijken naar een elektrische zakelijke auto. Wanneer je een elektrische zakelijke auto neemt kom je soms ook nog in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit is goed om te onthouden als jij geregeld grote steden zoals Amsterdam, Arnhem, Utrecht of Den Haag bezoeken.

Slim: een zakelijke lening

Een zakelijke lening kan een geweldige uitkomst bieden voor het financieren van een bedrijfsauto. Veel ondernemers kiezen voor een zakelijke lening bij Qeld, omdat een aanvraag snel en simpel is. Bij Qeld zijn er geen opstart of verborgen kosten en word je dezelfde dag nog uitbetaald. Daarnaast zijn onze leningen flexibel: bij ons heb je geen bindende looptijd, dus je kan aflossen wanneer je wil. Op deze manier is jouw Qeld lening extra voordelig!

Met een zakelijke lening kun je er voor kiezen om een bedrijfswagen te kopen, maar Qeld kan je ook helpen om jouw operational of financial lease rond te krijgen. Een veelvoorkomende keuze is om met een zakelijke lening de btw over het voertuig, die vaak van te voren moet worden betaald, voor te laten financieren. Wanneer je als ondernemer de btw weer terug ontvangt van de belastingdienst aan het eind van het kwartaal, kun je bij Qeld direct je lening aflossen. Zo zit je dus niet voor een langere periode vast aan een lening, terwijl je er maar een paar maanden gebruik van wil maken - wel zo prettig! 

Ben je van plan om de btw voor te laten financieren? Let er dan wel op dat je moet voldoen aan de eisen om ondernemer te zijn voor de omzetbelasting (btw), anders krijg je de btw niet terug aan het eind van het kwartaal!

Zakelijk lenen, zonder gedoe!

Ben jij benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn voor een zakelijke lening bij Qeld? Het doen van een aanvraag is geheel vrijblijvend, gratis en duurt maar één minuut. Dien nu een aanvraag in via onze homepagina!

Veelgestelde vragen over zakelijk lenen voor een auto

Hoe beïnvloedt de aanschaf van een zakelijke auto via een lening de belastingaangifte?

Bij de aanschaf van een zakelijke auto via een lening kunnen de rentekosten en afschrijvingen van de auto als bedrijfskosten worden afgetrokken, wat de belastbare winst verlaagt.

Wat zijn de voor- en nadelen van het financieren van een bedrijfsauto met eigen vermogen vergeleken met een zakelijke lening?

Financieren met eigen vermogen betekent geen rentebetalingen en geen schuld, maar vermindert wel de liquiditeit. Een lening behoudt liquiditeit, maar brengt rentekosten met zich mee.

Deel dit artikel

Related posts