Start eenmanszaak - Zo doe je het stap voor stap

Is het tijd om je eenmanszaak te starten? Wat leuk! Maar wat is een eenmanszaak eigenlijk en hoe werkt het precies? Maak je geen zorgen - hier vind je de antwoorden voordat je je eigen bedrijf start. Wij bij Qeld leggen alles uit wat je moet weten over het starten van een eenmanszaak.

In 5 minuten of minder lees je wat een eenmanszaak is, hoe je er een vanaf nul begint en hoe Qeld je kan helpen om de groei van je bedrijf te financieren.

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een gebruikelijke bedrijfsstructuur die vaak wordt gekozen door kleine ondernemers. Het is een bedrijfsvorm waarbij jij als eigenaar gelijk staat aan het bedrijf, wat betekent dat je volledig persoonlijk verantwoordelijk bent voor de schulden en verplichtingen van het bedrijf. De voordelen van een eenmanszaak zijn onder andere een eenvoudige en snelle registratieprocedure, evenals volledige controle over het bedrijf en de winsten. Er is ook flexibiliteit wat betreft boekhouding en belastingen, en je kunt zelfs je persoonlijke bankrekening gebruiken voor zakelijke transacties als je dat wilt.

Verschillen tussen verschillende soorten bedrijfsstructuren

Nu we begrijpen wat een eenmanszaak is, hoe zit het dan met andere gebruikelijke bedrijfsvormen?

Besloten vennootschap (BV): Een besloten vennootschap (BV) is een juridische entiteit die losstaat van de eigenaar en beperkte persoonlijke aansprakelijkheid heeft. Dit betekent dat jij als eigenaar niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf. Aan de andere kant vereisen BV's een ingewikkelder boekhouding en hogere registratiekosten.

Vennootschap onder firma (VOF): Een VOF is een bedrijfsstructuur die wordt gebruikt wanneer twee of meer personen samenkomen om samen een bedrijf te runnen. De eigenaren hebben gedeelde verantwoordelijkheid en delen zowel de winst als het verlies - net als bij een eenmanszaak heeft een VOF eenvoudigere boekhouding en is het kosteneffectief om te starten, maar de eigenaren zijn persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.

Ben je onzeker over of je een eenmanszaak of een BV moet starten? Overweeg de voor- en nadelen van alle drie de typen en beslis welke het beste past bij jouw behoeften.

Stap voor stap: hoe start je een eenmanszaak

Stap 1: Registreer je eenmanszaak

Begin met het registreren van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) - via dit portaal kunnen alle relevante autoriteiten toegang krijgen tot je registratie. Het registreren van je eenmanszaak betekent dat je officieel je bedrijf opricht en het een juridische identiteit geeft.

Stap 2: Word goedgekeurd voor de Fiscale Ondernemersregeling (F.O.) - Voorheen Fiscale Eenheid.

De volgende stap is om een Fiscale Ondernemersregeling (F.O.) aan te vragen. De F.O. is een vereiste om een bedrijf te runnen en betekent dat je je klanten kunt factureren en belasting kunt betalen over je inkomsten. Het is ook een vereiste voor btw-registratie.

Stap 3: Vraag btw-registratie aan

Als je jaarlijkse omzet een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, moet je je bedrijf registreren voor btw. Dit betekent dat je btw in rekening zult brengen op je facturen en vervolgens de verzamelde btw zult rapporteren. Btw-registratie brengt een extra administratieve last met zich mee, maar kan afhankelijk van de aard van je bedrijf en klantenbestand voordelig zijn.

Stap 4: Bescherm je bedrijfsnaam en overweeg verzekeringen

Last but not least, kies een geschikte bedrijfsnaam die uniek is en nog niet door iemand anders wordt gebruikt. Controleer ook of je bedrijfsnaam is geregistreerd en geen inbreuk maakt op merkrechten van anderen. Daarnaast kun je overwegen om verzekeringen af te sluiten die relevant zijn voor je bedrijf, zoals aansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsverzekering.

Wat kost het om een eenmanszaak te starten?

Het starten van een eenmanszaak kan kostenefficiënt zijn in vergelijking met andere bedrijfsstructuren. Er is geen vereiste voor startkapitaal en de registratiekosten bedragen meestal rond de 100 euro. Naast andere incidentele kosten kun je ook budgetteren voor eventuele advieskosten, zoals een accountant of juridisch advies, evenals eventueel startkapitaal om aanvankelijke bedrijfskosten te dekken.

Zo stel je een realistisch budget op voor je bedrijf:

Inventariseer kosten: Identificeer al je bedrijfskosten, waaronder salarissen, huur, operationele kosten en marketing, enzovoort.

Plan inkomsten: Schat de inkomsten van je bedrijf op basis van verkoopprognoses en klantverwachtingen.

Lange termijn perspectief: Denk aan langetermijninvesteringen en spaar voor toekomstige groei en onvoorziene uitgaven. Een realistisch budget is de sleutel om je bedrijf financieel op het juiste spoor te houden.

Laat je eenmanszaak groeien met een bedrijfslening van Qeld

Met een bedrijfslening van Qeld kan je nieuwe bedrijf investeren in nieuwe apparatuur, de marketing uitbreiden en meer gekwalificeerd personeel aannemen. Bij Qeld bieden we zakelijke leningen aan tussen de 1.000 en 200.000 euro, en met een eenvoudig aanvraagproces kan je snel en gemakkelijk toegang krijgen tot kapitaal - als alles in orde is, kan je zelfs dezelfde dag nog geld op je rekening krijgen!

Veelgestelde vragen over het starten van een eenmanszaak

Hoeveel kost het om een eenmanszaak te registreren?

De kosten voor het registreren van een eenmanszaak liggen meestal rond de 100 euro, maar dit is over het algemeen veel lager dan voor andere bedrijfsstructuren, omdat er geen minimumkapitaalvereiste is.

Wat heb je nodig om een eenmanszaak te starten?

Om een eenmanszaak te starten, moet je het bedrijf registreren, een Fiscale Ondernemersregeling (F.O.) aanvragen en, indien je jaarlijkse omzet de drempelwaarde overschrijdt, je registreren voor btw.

Is het de moeite waard om een eenmanszaak te starten?

Absoluut! Als het past bij je bedrijfsmodel en je bereid bent om persoonlijk verantwoordelijkheid te dragen voor de schulden van het bedrijf, kan het de moeite waard zijn om een eenmanszaak te starten - vooral als je eenvoudige financiële behoeften hebt.

Hoeveel kun je verdienen in een eenmanszaak?

Er is geen specifiek inkomensplafond voor een eenmanszaak. Je inkomen is afhankelijk van het type en de omvang van je bedrijf, evenals de belastingwetgeving. Je betaalt belasting over je inkomen volgens de geldende belastingtarieven.

Deel dit artikel

Related posts