Bijzonder uitstel van betaling Belastingdienst verlengd tot eind 2021

30/11/2021
3
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Goed nieuws voor ondernemers die getroffen zijn door de lockdown-maatregelen: de Belastingdienst verlengt de optie tot bijzonder belastinguitstel tot eind dit jaar. De regeling, die op 1 oktober j.l. verliep, wordt opnieuw actief om ondernemers extra ademruimte te bieden in crisistijd. Naast bijzonder uitstel betaling is ook aangekondigd dat de invorderingsrente nog tot mid 2022 op 0,01% blijft staan.

Voorwaarden bijzonder uitstel van betaling

De regeling bijzonder uitstel van betaling is alleen geldig voor belastingschulden die nog niet zijn voldaan. Een aanvullende voorwaarde is dat de uiterste betaaldatum van de schuld voor 1 februari 2022 verstrijkt (bijvoorbeeld een btw-kwartaalaangifte voor het laatste kwartaal van 2021).

Voor welke belastingen kan ik uitstel van betaling aanvragen? 

De Belastingdienst schrijft hier het volgende over: “U kunt bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis aanvragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw), assurantiebelasting, kansspelbelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen (opslag duurzame energie, energiebelasting, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater), binnenlandse accijnzen (bier, wijn, tussenproducten, overige alcoholhoudende producten, minerale oliën en tabaksproducten) en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Als bpm-vergunninghouder kunt u ook voor bpm bijzonder uitstel aanvragen.”

Lage invorderingsrente tot mid-2022

Er is tevens bekend gemaakt door de overheid dat het tarief van de invorderingsrente nog 6 maanden langer op 0,01% blijft staan. Hierna gaat de rente stapsgewijs terug naar het oude niveau van 4%. Dit betekent dat op 1 juli 2022 het percentage invorderingsrente naar 1% gaat, op 1 januari 2023 naar 2% stijgt en op 1 januari 2024 weer op 4% komt (tenminste, dat is momenteel de planning).

Meer informatie volgt

Let op: bij het schrijven van dit artikel is deze informatie net bekend gemaakt, daarom is de website van de Belastingdienst nog niet bijgewerkt met de laatste wijzigingen omtrent bijzonder uitstel betaling. Wil je dit aanvragen? Houd dan de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer updates.🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl