Zo wordt jouw bedrijf een ‘Koninklijke’ onderneming

26/4/2021
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld


Wist jij dat je als ondernemer zelf een aanvraag kunt indienen om de stempel ‘Koninklijk’ te krijgen? Ja, het is mogelijk om je in het rijtje van de KLM en andere ‘Koninklijke’ bedrijven te voegen. Toegegeven: er zijn wel strenge eisen aan de selectieprocedure, maar onmogelijk is het niet. Qeld zocht uit hoe jouw bedrijf de stempel ‘Koninklijk’ van Willem-Alexander kan krijgen:

Welke ondernemingen komen in aanmerking?

Welke ondernemingen komen in aanmerking voor het Predicaat ‘Koninklijk’? Laten we in huis vallen met het slechte nieuws: als jouw bedrijf onder de noemer MKB valt, is de kans erg klein dat je aanvraag succesvol is. De richtlijn beschrijft:

Groot, betrouwbaar en een internationale uitstraling

‘De onderneming moet wat betreft aard, omvang en betrouwbaarheid aanzien hebben en op zijn gebied een eerste of een zeer vooraanstaande plaats innemen in het Koninkrijk der Nederlanden, bij voorkeur met een internationale uitstraling’.

Oftewel: als hardwerkende mkb'er neem jij een onmisbare plaats in in onze economie, maar als je alleen lokaal werkzaamheden verricht, maakt dat je nog niet ‘Koninklijk’... 

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, mits je ook de volgende richtlijnen voldoet:

‘Onberispelijke’ ondernemers

‘De bedrijfsvoering dient onberispelijk te zijn en de bestuursleden en commissarissen moeten te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn’. 

Ben je een keer gearresteerd voor wildplassen tijdens een avondje stappen? Tsja, dan kan het zijn dat je niet helemaal ‘onberispelijk’ genoeg bent. Er worden juridische checks uitgevoerd, dus een schone lei is een must. 

Een ‘Bijzonder Jubileum’

‘Een onderneming moet honderd jaar bestaan en het Predicaat wordt slechts ter gelegenheid van een bijzonder jubileum (100- of 125-jarig bestaan en verder bij een veelvoud van 25 jaar) verleend’.

Dit is waar de meeste bedrijven zullen afhaken: doorgaans is de regel dat een onderneming 100 jaar (of langer) moet bestaan en tevens binnenkort dit 100-jarig jubileum - of een daaropvolgende veelvoud van 25 jaar (125, 150, etc.) - gaat vieren.

Niet echt vooruitstrevend van het rijk, want dit beloont geen innovatief ondernemerschap of groei. We kunnen debatteren of het eerlijk is voor Nederlandse ondernemers, maar we vermoeden dat Willem-Alexander niet in gesprek wil. Dat gezegd hebbende, als jouw onderneming een familiebedrijf is, of je hebt een bedrijf overgenomen met een lange geschiedenis, is dit misschien alsnog een vakje dat je kunt aanvinken. 

Aanvraagprocedure

Kom je nu al in aanmerking voor het Predicaat ‘Koninklijk’? Dan kun je het Predicaat ‘Koninklijk’ aanvragen via de Burgemeester van je woonplaats of via de Gouverneur of Rijksvertegenwoordiger. Als je de aanvraag hebt ingediend, controleren deze of je alle benodigde input hebt toegevoegd en of er nog aanvullende informatie ontbreekt. 

Oordeelt de Burgemeester, Gouverneur of Rijksvertegenwoordiger dat jouw aanvraag in aanmerking komt voor een ‘Koninklijke’ benoeming, dan is de volgende stap dat de aanvraag bij de Commissaris van de Koning belandt. Deze brengt op zijn beurt een advies uit, nadat er extra gegevens over je onderneming zijn verzameld. Vervolgens is de eindbeslissing of een bedrijf zich ‘Koninklijk’ mag noemen aan Willem-Alexander zelf. 

Krijg je toestemming? Dan ontvang je zelfs een heuse oorkonde! De gehele procedure duurt ongeveer een jaar, dus je moet wel even geduld hebben… Hulp nodig bij de aanvraag? Er zijn speciale bureaus die je op weg kunnen helpen. 

Een ‘Koninklijke’ toekomst voor kleine ondernemers

Is jouw bedrijf op dit moment nog ‘te klein’, ‘te lokaal’ of ‘te jong’ om in aanmerking te komen voor het predicaat ‘Koninklijk’? Dan zijn er wellicht kansen in de toekomst als het je lukt om ‘een zeer vooraanstaande plaats in het Koninkrijk der Nederlanden’ in te nemen. 

Misschien kunnen jouw kleinkinderen (of de kleinkinderen van jouw kleinkinderen) op een dag jouw onderneming ‘Koninklijk’ maken, mits ze die onberispelijke ‘schone lei’ hebben uiteraard, dus laat het wildplassen, of andere illegale fratsen, deze Koningsdag vooral achterwege - anders gaat Willem je nooit een stempel geven...

Word 'Koninklijk' met een zakelijke lening van Qeld

Wil jij investeren in de groei van je onderneming? Een zakelijke lening van Qeld kan je helpen om de juiste financiering te vinden om te investeren en innoveren. Het maakt niet uit of je geld nodig hebt voor nieuwe machines, extra personeel of bedrijfsuitbreiding: Qeld steunt alle leendoelen.

Onze zakelijke leningen hebben geen bindende looptijd, opstartkosten of verborgen kosten. Je kunt via Qeld een bedrijfslening aanvragen van €1000 tot €100.000, maximale leentermijn 18 maanden. Aanvragen is geheel vrijblijvend en gratis: je zit nergens aan vast. Ontdek vandaag hoeveel jouw bedrijf kan lenen en groei jouw onderneming naar 'Koninklijk' formaat met een zakelijke lening van Qeld!


🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl