Zo kies jij als ondernemer de beste zorgverzekering

7/12/2021
7
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Als zelfstandig ondernemer is het kiezen van de juiste zorgverzekering extra belangrijk, want als jij ziek bent, kan dit een direct effect hebben op je omzet. Hoe kies je als zzp’er of mkb’er een zorgverzekering en kun jij als ondernemer korting krijgen op je premie? Qeld zoekt het uit! 

Waarom de juiste zorgverzekering het verschil kan maken

Je hebt nog tot het einde van het jaar om van zorgverzekering te switchen, waardoor het nu het moment is om je polis onder de loep te nemen. Mogelijk kun je besparen op je verzekering (oververzekerd) of schiet je huidige polis juist te kort en ben je niet voldoende gedekt (onderverzekerd). 

Als ondernemer wil je lange wachttijden voor zorg voorkomen, want hoe sneller jij weer aan het werk kunt, hoe minder je bedrijf eronder lijdt. In dit geval kan de keuze tussen een Restitutiepolis en een Naturapolis een groot verschil maken. Wat dit verschil is? Dat lees je verderop in dit blog. Heb je in jouw vak te maken met bepaalde gezondheidsrisico's, bijvoorbeeld bij lichamelijk intensief werk? Overweeg dan ook om je aanvullend te verzekeren met de juiste dekkingen, zoals fysiotherapie. Andere aanvullende dekkingen die je kunt overwegen zijn een EHBO-cursus (indien je van plan bent deze in 2022 te doen) en dekking in het buitenland (als je vaak over de grens reist voor je werk). 

Zo kies jij als ondernemer de juiste zorgverzekering in 3 stappen:

Stap 1: Kies tussen een restitutiepolis, naturapolis of combinatiepolis

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kun je zelf kiezen welke zorgverlener of arts je bezoekt, met complete keuzevrijheid in zorg. De kosten die je maakt bij het bezoek aan de zorgverlener worden vervolgens, na aftrek van eigen risico, vergoed door de verzekeraar. Het grote voordeel van vrije zorgkeuze is dat je specifiek kunt kiezen voor een zorgverlener met korte wachttijden en overal in Nederland terecht kunt voor hulp. Twee nadelen van dit type polis is dat een restitutiepolis duurder is dan een naturapolis en dat je de zorg, in de meeste gevallen, zelf moet voorfinancieren vóór je dit kunt terugclaimen via de verzekering. 

Naturapolis

Bij een naturapolis heeft je verzekeraar afspraken gemaakt met zorgverleners en -instanties. Het voordeel is dat je hierdoor zelf geen zorg hoeft voor te financieren, omdat dit (na aftrek eigen risico) automatisch verrekend wordt tussen je verzekeraar en de zorgverlener. Daarnaast is een voordeel dat een naturapolis vaak gunstiger is geprijsd dan een restitutiepolis, waardoor je met deze keuze ook kunt besparen op je maandelijkse lasten.

Het nadeel is dat je daarentegen wel een beperkte keuze hebt in zorgverleners en -instanties. Dit kan tot gevolg hebben dat je langer op een wachtlijst moet staan voor je ergens terecht kunt. Let op: je kunt met een naturapolis naar elke huisarts en naar elk ziekenhuis. De beperkte keuze doelt hier op bepaalde zorgsoorten, zoals ggz, wijkverpleging en fysiotherapie. Besluit je om toch naar een zorgverlener te gaan die niet op de lijst van je verzekeraar staat? Dan kan het zijn dat je een deel van de kosten (of zelfs het gehele bedrag) voor eigen rekening moet nemen. 

Combinatiepolis

Er is nog een derde optie: de combinatiepolis. Bij een combinatiepolis heb je voor de meeste zorgverleners een vrije zorgkeuze (zoals bij een restitutiepolis) EN heeft de verzekeraar tevens afspraken gemaakt met bepaalde zorgverleners (zoals bij een naturapolis). Als je naar een zorgverlener gaat die op de lijst van de verzekeraar gaat, krijg je je hele rekening (met aftrek eigen risico) vergoed.

Bezoek je een zorgverlener die niet op de lijst staat? Dan vergoed de verzekering je tot het basisbedrag dat de verzekeraar voor dit type zorg heeft bepaald. Dit betekent dat je misschien niet het volledige bedrag vergoed krijgt, maar - in tegenstelling tot een naturapolis - wel recht hebt op een basisvergoeding als je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest. Als je twijfelt tussen een naturapolis en een restitutiepolis kan een combinatiepolis mogelijk de gulden middenweg zijn.

Tip: Meer informatie over de types verzekeringen, en de voor- en nadelen per type, vind je op de site van Independer. Klik hier om deze te openen in een nieuw tabblad. 

Stap 2: Kies de juiste aanvullende dekking 

Basisverzekering heeft niet voor niets het woord ‘basis’ in de naam: deze verzekering biedt noodzakelijke zorg, maar kan soms tekortschieten. Daarom is het belangrijk om goed te overwegen welke aanvullende dekking jij als ondernemer moet toevoegen. Met aanvullende dekking bedoelen we niet alleen tandartsverzekering, maar ook opties als onbeperkt fysiotherapie. 

Waarom je als ondernemer aanvullende dekking moet overwegen

Heb jij een lichamelijk intensief beroep, bijvoorbeeld in constructie, retail, horeca of industrie? Dan is het een goed idee om aanvullende zorg te overwegen voor je polis. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus het is altijd slim om je te verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie of zelfs een EHBO-cursus. De opties voor aanvullende dekking verschillen per verzekeraar, maar ga deze goed na en bedenk welke risico’s jij in je dagelijkse werk ervaart - en welke zorg je mogelijk nodig kunt hebben...

Aan de andere kant moet je ook oppassen dat je jezelf niet oververzekert: oftewel, opties toevoegen aan je polis waar je zeker geen gebruik van maakt of al voor gedekt bent door bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering (zorg in het buitenland). Mix en match dus de dekking o.b.v. je eigen persoonlijke situatie en neem niet klakkeloos genoegen met een basisverzekering. 

Stap 3: Vergelijk verzekeraars en kijk of je kunt besparen

Als je hebt gekozen voor het type polis dat je wilt (naturapolis vs restitutiepolis) en de aanvullende dekking die je nodig hebt (tandarts, fysiotherapie, brillen en lenzen etc.) is het tijd om te onderzoeken waar jij het meest gunstige aanbod kunt krijgen. Dit zijn een aantal tips hoe jij mogelijk op je zorgpremie kunt besparen:

Vergelijk zorgverzekeringen en maak een weloverwogen keuze

Gezien je maar één keer per jaar de kans krijgt om te switchen van verzekeraar (tenminste, de kans om boetevrij te wisselen), is het aan te raden om goed te inventariseren welke opties er op de markt zijn. Gelukkig zijn er diverse vergelijkingssites, zoals Zorgwijzer, waar je met een paar kliks kunt ontdekken welke verzekeraar bij je past. 

Let op: raadpleeg een paar verschillende vergelijkingssites om een onafhankelijk beeld te krijgen van welke opties er in de markt zijn. Een site zoals Zorgwijzer is onafhankelijk, maar in het verdienmodel krijgt deze wel ‘een eenmalige commissie van de zorgverzekeraar als een bezoeker via de zorgvergelijker is overgestapt.’ Zo zie jij, bij het maken van een vergelijking, in eerste instantie een overzicht van de verzekeraars die zich bij Zorgwijzer hebben aangesloten. Wil je een volledig overzicht van alle zorgverzekeraars op de markt? Dan moet je via de ‘sorteer op’ functie ‘alle verzekeraars’ selecteren. Wees daarom kritisch in het maken van je vergelijking en ga niet voor de eerste en de beste optie die je wordt aangereikt. 

Kies een collectieve zorgverzekering voor zzp'ers of mkb’ers

Als zzp’er of mkb’er kom je mogelijk in aanmerking voor korting op je zorgpremie als je gebruik maakt van een zorgcollectief.  Een zorgcollectief betekent dat een organisatie, zoals ZZP Nederland of Stichting Zorg voor Koopkracht, afspraken heeft gemaakt met verzekeraars om leden een extra gunstig tarief te bieden. Een zorgverzekering via een collectief kan diverse voordelen opleveren, waaronder tot 5% korting op je basisverzekering en tot 20% korting op je aanvullende verzekering; welke ook gelden voor gezinsleden. 

Er zijn tientallen verzekeraars die via een zorgcollectief voor zzp en/of mkb kortingen bieden op je maandelijkse premie, inclusief VGZ, OHRA, Zilveren Kruis, Nationale Nederlanden, CZ, Menzis, Univé en meer. 

Klik hier voor een handig overzicht van zorgcollectieven voor ondernemers en ontdek of jij in aanmerking komt voor extra voordeel. 

Kies ervoor om jaarlijks te betalen

Wil je meer besparen op je zorgverzekering als ondernemer? Je krijgt bij de meeste verzekeraars extra voordeel als je ervoor kiest om je premie jaarlijks te betalen, in plaats van maandelijks. Door in januari het gehele bedrag voor 2022 te betalen, kun je al snel tot 3 procent besparen. Heb je de financiële mogelijkheid om in één keer het volledige bedrag te voldoen? Informeer dan bij de verzekeraar van jouw keuze wat de voordelen van jaarlijkse betaling versus maandelijkse betaling zijn, omdat bij hogere premies die paar procent toch een aanzienlijk verschil kan maken in je totale kosten van de verzekering.

Kies voor een hoger eigen risico

Een snelle manier om je maandelijkse (of jaarlijkse) zorgpremie te verlagen is een polis te kiezen met een hoger eigen risico. Het verplicht eigen risico in 2022 wordt € 385, maar je kunt zelf kiezen om dit te verhogen naar maximaal €885. Het voordeel is dat je hiermee je premie verlaagt, maar houd er wel rekening mee dat je mogelijk ook extra kosten maakt als je wel onverwacht zorg nodig hebt.

Hoe Qeld je helpt investeren in de gezondheid van jouw bedrijf

Kom je door jouw eigen maandelijkse zorgpremie geld tekort om te investeren in de gezondheid van je onderneming? Je kunt snel beschikken over extra zakelijk krediet met een bedrijfslening voor Qeld. Van voorraad en werkkapitaal tot het uitbetalen van salarissen of een nieuwe bedrijfswagen: Qeld steunt alle leendoelen met een zakelijke lening. Het aanvragen van een offerte voor een zakelijke lening is altijd gratis en 100% vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast. K

unnen we jouw bedrijf een aanbod doen en ga je akkoord met onze offerte? Dan maken we het geld nog dezelfde werkdag naar je over, zodat jij binnen 24 uur het geld al op je rekening kunt hebben staan. Simpel, snel en zonder gedoe: dat is zakelijk lenen via Qeld!


Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl