Wat moet ik doen als ik het slachtoffer ben van fraude?

16/4/2021
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld


Vermoed jij dat je slachtoffer bent geworden van fraude? Kom dan in actie en trek aan de bel! Dit zijn de stappen die je als ondernemer kunt nemen als je slachtoffer bent geworden van fraude:

Doe aangifte bij de politie!

Ben je slachtoffer van fraude, misleiding of oplichting? Dan raden wij je aan om als ondernemer altijd aangifte doen bij de politie. Door officieel aangifte te doen kan de fraudeur mogelijk vervolgd en veroordeeld worden. Doe je geen aangifte? Dan heb je kans dat de fraudeur die jou heeft benadeeld vrijuit gaat. Tevens kan een officiële aangifte helpen om via de verzekering een claim in te dienen, indien je financiële schade hebt opgelopen.

Algemene Fraudehelpdesk

Bij welke afdeling doe je precies aangifte? Dat hangt af van het type fraude. Er zijn meldpunten van de politie voor belastingfraude, btw-fraude, malafide uitzendbureaus, identiteitsfraude, internetoplichting, etc. Twijfel je over waar je aangifte moet doen? Dan kun je contact opnemen met de Algemene Fraudehelpdesk voor meer informatie en doorverwijzing naar het juiste meldpunt. 

Tip: De Algemene Fraudehelpdesk biedt tevens speciale tarieven voor ondernemers op juridische bijstand, maar hiervoor is een lidmaatschap van de helpdesk verplicht (vanaf €98 per jaar, gratis voor BOVAG-leden).

Meest voorkomende fraude

Als ondernemer kun je slachtoffer worden van diverse vormen van oplichting en fraude. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke frauderisico’s. Qeld zet de meest voorkomende vormen van fraude, gericht op ondernemers, op een rij:

  • Acquisitiefraude: je ontvangt spookfacturen van advertentiebureaus of iemand wil je nepadvertenties verkopen.
  • Identiteitsfraude: iemand gebruikt jouw persoons- en/of bedrijfsgegevens om bestellingen te plaatsen en goederen te kopen.
  • Slamming: het ongewild overzetten van de ene telefonieaanbieder naar de ander, ook wel lijnkaping genoemd. Zo ben je plots niet meer bereikbaar voor klanten op je standaard telefoonnummer en kan de ‘kaper’ geld eisen om het nummer weer vrij te geven.
  • Voorschotfraude (419-fraude): iemand vraagt je om een voorschot voor een investering en belooft dat je daarna bijvoorbeeld een deel van de winst krijgt. In werkelijkheid ontvang je niks, noppes, nada. 
  • Faillissementsfraude: een andere ondernemer koopt voorraden bij je in, maar plots bestaat het bedrijf niet meer of is het bedrijf failliet, terwijl jij de goederen reeds hebt geleverd en de factuur hebt opgesteld. 
  • Afpersing: iemand eist geld van je en bedreigt je met geweld, het openbaar maken van belastende informatie of andere negatieve gevolgen als je niet de dwangsom betaalt.


Bonus tip: Je kunt tevens in jouw veiligheid investeren door bijvoorbeeld extra software of beveiligingsmiddelen aan te schaffen. Met een extra firewall op je computer of twee-staps-verificatie maakt je het fraudeurs lastiger om jouw onderneming doelwit te maken van fraude! Goed om te weten: een zakelijke lening van Qeld kan ook gebruikt worden voor dit leendoel!

Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl