Wat is solvabiliteit en hoe bereken je het?

21/3/2023
5
minuten

Johannes Stevense

Marketing Manager
Qeld

Als kleine ondernemer is het belangrijk om te weten of jouw bedrijf financieel gezond is. Dat doe je door te kijken naar de zogenoemde solvabiliteit. In deze blog leggen we je op een simpele manier uit wat solvabiliteit is en hoe je de solvabiliteit van jou bedrijf berekent.

Wat is solvabiliteit?

Als kleine ondernemer is het belangrijk om te weten hoe ‘solvabel’ je bedrijf is. Solvabiliteit is een maatstaf voor de financiële stabiliteit van je bedrijf en geeft aan hoe goed je in staat bent om aan je financiële verplichtingen te voldoen op lange termijn. Het is een belangrijke indicator voor potentiële investeerders en kredietverstrekkers. Zij kunnen kijken naar de solvabiliteit van jouw bedrijf om te besluiten of er genoeg draagkracht is om een eventuele investering of lening te verstrekken.

Solvabiliteit berekenen

Om de solvabiliteit van je bedrijf te berekenen, moet je twee belangrijke factoren kennen: het eigen vermogen (activa) en het vreemd vermogen (passiva). Het eigen vermogen omvat alle bezittingen van je bedrijf, zoals inventaris, apparatuur en contanten, minus alle schulden en verplichtingen. Het vreemd vermogen omvat alle leningen en schulden die je bedrijf heeft.

Maar hoe kun je solvabiliteit berekenen? Nou, het is eigenlijk heel simpel. Je deelt gewoon het eigen vermogen van jouw bedrijf door het totale vermogen van jouw bedrijf. Het eigen vermogen is het geld dat jij als ondernemer zelf hebt ingebracht of hebt verdiend met jouw bedrijf. Het totale vermogen is al het geld wat jouw bedrijf heeft, inclusief de spullen en gebouwen die je bezit.

De formule voor het berekenen van de solvabiliteit is:
eigen vermogen / vreemd vermogen x 100%
.

Als de solvabiliteit berekening hoger is dan 100%, betekent dit dat je meer eigen vermogen hebt dan vreemd vermogen en dus in staat bent om aan je financiële verplichtingen te voldoen. Als het resultaat lager is dan 100%, betekent dit dat je meer vreemd vermogen hebt dan eigen vermogen en dat je mogelijk financiële problemen kunt ondervinden op lange termijn.

Waarom is solvabiliteit berekenen belangrijk?

Er zijn meerdere redenen waarom de solvabiliteit van jouw onderneming belangrijk is. Als jouw solvabiliteit te laag is, kan het lastig worden om een bedrijfslening te ontvangen of om nieuwe investeerders te vinden. Verder is het belangrijk om regelmatig de solvabiliteit van je bedrijf te berekenen, omdat dit kan helpen bij het bepalen van de gezondheid van je bedrijf en eventuele problemen vroegtijdig kan signaleren. Het kan ook helpen bij het nemen van beslissingen over investeringen en financiële strategieën voor de lange termijn.

Als je het niet zeker weet wat de solvabiliteit van jouw bedrijf is, kun je het altijd vragen aan een accountant of boekhouder. Het is niet het meest spannende onderwerp om over te praten, maar het kan wel inzicht geven in jouw bedrijf om er een succesvolle onderneming van te maken.

Kortom, solvabiliteit is belangrijk voor jouw bedrijf. Maar het is ook niet het einde van de wereld als jouw berekening solvabiliteit een beetje laag is. Zolang je maar op tijd inziet dat er iets moet veranderen. 

Solvabiliteit berekenen voor een bedrijfslening

Ben jij benieuwd of de solvabiliteit van jouw bedrijf toereikend is voor een bedrijfslening? Bij Qeld kom je er binnen 24 uur achter. Dien jouw aanvraag voor een gratis en geheel vrijblijvende offerte in, in slechts 1 minuut via www.qeld.com. Wij verstrekken leningen tussen €1.000 en €200.000 aan alle mkb’ers. Onze leningen zijn snel, flexibel en gemakkelijk. Bij Qeld kun je op ieder moment vervroegd aflossen - je zit dus nergens aan vast! Ontdek jouw leenmogelijkheden nu!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl