Wat is het verschil tussen vaste en variabele rente op een zakelijke lening?

16/9/2022
5
minuten

Johannes Stevense

Marketing Manager
Qeld

Een van de belangrijkste aspecten die bij een zakelijke lening komt kijken is het type rente. De rente op een zakelijke lening neemt gewoonlijk één van twee vormen aan: vast of variabel. Het is belangrijk om te weten waarvoor je kiest wanneer je als ondernemer zoekt naar een zakelijke financiering. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen vaste en variabele rente? Wij hebben de belangrijkste kenmerken en de voor- en nadelen voor jou op een rij gezet!

Vaste rente op een zakelijke lening

Wanneer een kredietverstrekker een vaste rente aanbiedt, wordt daarmee bedoeld dat het rentepercentage voor een langere periode vast staat. Vaak is dit een periode van meerdere jaren. Een voordeel hiervan is dat je maandlasten vast zullen staan voor een langere tijd en je dus precies weet waar je aan toe bent.

Indien er een verandering in de marktrente ontstaat, bijvoorbeeld door inflatie, zal dit geen invloed hebben op je rentepercentage. Als de marktrente bijvoorbeeld stijgt, hoef je niet meer te gaan betalen; je loopt dus geen risico! Daarentegen gaat de rente op je zakelijke lening zodoende ook niet naar beneden wanneer de marktrente daalt. 

Wanneer je overweegt om een vaste rente te nemen op je zakelijke lening, is het belangrijk om te onthouden dat dit voordeliger is wanneer de marktrente laag is.

Variabele rente op een zakelijke lening

Als je kiest voor een variabele rente op je zakelijke lening, dan is deze gekoppeld aan de actuele marktrente. Dat betekent dat wanneer de marktrente stijgt dat je meer betaalt en wanneer deze daalt dat je minder betaalt. 

Een variabele rente kan dus gunstiger uitpakken dan een vaste rente, maar ook minder gunstig. Dit type rente komt dus gepaard met een hoger risico. Gelukkig is het vaak wel mogelijk om je variabele rente om te zetten naar een vaste rente, al is dit wel afhankelijk van de voorwaarden van de kredietverstrekker. 

Wat zijn de voorwaarden van Qeld?

Bij Qeld houden we niet van gedoe. We vinden het belangrijk dat jij als ondernemer precies weet waar je aan toe bent en dat de voorwaarden duidelijk zijn. Wij werken met ‘rente naar risico’. Dit betekent dat we voor iedere ondernemer een gepersonaliseerd aanbod maken met het meest gunstige tarief op basis van je omstandigheden. Qeld werkt niet met variabele rentetarieven of ingewikkelde betaalplannen, omdat we zakelijk lenen eenvoudig willen houden.

Wanneer je een zakelijke financiering van ons ontvangt, betaal je vaste maandelijkse kosten (rente zakelijke lening). Dit zijn de kosten voor het gebruik van de lening die je betaalt naast de maandelijkse aflossing van het geleende bedrag. Deze twee bedragen zijn iedere maand hetzelfde, zodat jij precies weet wat er iedere termijn voor kosten zijn. 

Hoe berekent Qeld deze kosten?

Wanneer je bij ons een aanvraag indient voor een zakelijke lening maakt onze kredietafdeling een analyse van jouw bedrijf. Er wordt gekeken naar een aantal variabelen, waaronder de kredietscore van jouw onderneming, de gewenste looptijd en het gewenste leenbedrag. Aan de hand van deze analyse maken wij een offerte op maat. Bij Qeld vinden we heldere communicatie en transparantie heel belangrijk. Mocht je dus nog vragen hebben over de maandelijkse kosten, neem dan gerust contact met ons op!

Wist jij al dat je bij ons altijd de optie hebt om je zakelijke lening op ieder moment zonder bijkomende kosten of boetes volledig af te lossen? Je kunt dus zelf kiezen hoe lang je gebruik maakt van de lening. Hoe eerder je je lening aflost, hoe voordeliger je Qeld lening wordt!

Nu een zakelijke lening ontvangen?

Een aanvraag bij Qeld duurt maar één minuut en bij een akkoord heb je binnen 24 uur het geld al op je bankrekening staan. Bovendien is een aanvraag gratis en 100% vrijblijvend! Ben jij benieuwd wat wij jouw onderneming kunnen bieden? Dien dan nu je aanvraag in op onze homepagina.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl