Wat is een wurgkrediet?

4/5/2021
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Op zoek naar een zakelijke lening? Pas dan op voor ‘wurgkredieten’! Een wurgkrediet is een krediet waarvan de rente aanzienlijk verhoogd kan worden tijdens de leentermijn. 

Hoe hoger de rente van een lening wordt, hoe minder je kunt aflossen op het leenbedrag zelf. Zodoende kom je in een zogenaamde ‘wurggreep’ terecht waar je moeilijk op eigen kracht uit kunt komen. Hoe herken je een wurgkrediet? Qeld legt uit wanneer de alarmbellen bij je moeten gaan rinkelen: 

Beland niet in de cyclus van een wurgkrediet!

De term wurgkrediet doelt op een doorlopend krediet of lening met een variabele rente die ieder moment tijdens de leentermijn verhoogd kan worden. Naar verhouding ga je torenhoge kosten maken om aan de rente te voldoen en los je naar verhouding bijna niets af op het leenbedrag. Het gevolg: je raakt gevangen in een cyclus waar je je scheel betaalt aan kosten, maar je de leenschuld niet ziet verminderen. Oftewel: een situatie waar geen enkele ondernemer in wil belanden! 

Compensatie voor slachtoffers van wurgkredieten

Het televisieprogramma Kassa maakte al 20 afleveringen over de gevaren en gevolgen van wurgkredieten. Het resultaat is dat inmiddels meerdere banken, waaronder Crédit Agricole, klanten gecompenseerd hebben voor een overschot aan rente betaald op wurgkredieten. Echter, dit betekent helaas niet dat wurgkredieten niet meer voorkomen...

Hoe voorkom je dat jouw onderneming in de greep van een wurgkrediet komt? Simpel: kies een lening of krediet met een vaste rente en vaste aflossing. Zo weet je precies wat je iedere maand betaalt, zonder dat de kredietverstrekker je plots kan overvallen met een hoger rentetarief (woekerrente).

Hoe voorkom je een wurgkrediet?

  • Kies een zakelijke lening of bedrijfskrediet met een vaste maandelijkse prijs
  • Kies een zakelijke lening of bedrijfskrediet zonder variabele rente
  • Kies een zakelijke lening of bedrijfskrediet met een vaste maandelijkse aflossing/amortisatie
  • Vermijd een zakelijke lening of bedrijfskrediet waar je niet aflost op het leenbedrag en alleen rente betaalt, want zo blijft je schuld aan de kredietverstrekker openstaan
  • Kies altijd een lening of krediet waar je de mogelijkheid hebt om op ieder moment het volledige bedrag boetevrij af te lossen

Hoe Qeld zakelijk lenen transparant maakt

Bij Qeld Bedrijfsleningen proberen we zakelijk lenen zo transparant en eenvoudig mogelijk te maken. Daarom kiezen wij ervoor om alleen met een vaste maandelijkse prijs en standaard aflossing te werken. Bij Qeld weet je zodoende precies wat de lening iedere maand kost, zonder fluctuerende rente of prijsverhoging. Iedere maand precies hetzelfde bedrag: dat is pas overzichtelijk!

Vrijblijvend een offerte ontvangen?

Nieuwsgierig hoeveel jij kunt lenen? Het aanvragen van een offerte voor een zakelijke lening is gratis, geheel vrijblijvend en duurt slechts een minuut. Ontdek hoe wij jouw onderneming kunnen helpen, zonder het risico van wurgkrediet of variabele rente. Simpel, snel en eenvoudig: dat is zakelijk lenen voor zpp en mkb via Qeld! 


🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl