Waarom HEMA een voorbeeld is van slimme en originele social media inhakers!

14/9/2021
6
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Heb jij als ondernemer soms moeite om originele content voor social media te bedenken? Neem dan een voorbeeld aan bedrijven die social media op een slimme, doeltreffende (en humoristische) manier inzetten! 

Een goed voorbeeld is de HEMA, wiens originele social media content het bedrijf ook de titel ‘Beste Inhaker’ opleverde bij de The Best Social Media Awards 2021. Qeld zet een aantal van HEMA’s meest opvallende posts op een rij om je te inspireren om ook zelf wat buiten de lijntjes te durven kleuren:

Wat is een ‘inhaker’? Er is niet een officiële definitie, maar je kunt een inhaker ongeveer samenvatten als: ‘Een inhaker is een post op social media die een actuele gebeurtenis gebruikt om je eigen product of zaak te promoten, met een humoristische of opvallende insteek. Met een ‘inhaker’ kun je opvallen, likes verzamelen en jouw onderneming of producten op een originele en actuele manier in de spotlight zetten.’

Onze favoriete HEMA-inhakers op social media:

Social Media - Inhaker op de Formula 1 in Zandvoort

Social Media - Inhaker op het eigen tekort aan rookworsten wegens leveringsproblemen

Social Media - Inhaker op slecht zomerweer

© HEMA

Social Media - Inhaker op WhatsApp-storing

© HEMA

Social Media - Inhaker Sinterklaas

© HEMA

Social Media - Inhaker Valentijnsdag

© HEMA

Social Media - Inhaker Pasen

© HEMA

Zelf inhaken via social media

Wil jij voor je bedrijf originele inhakers posten op social media? Het kan lastig zijn om creatief te denken en de juiste inhaker te vinden. Daarom zetten we 3 tips op een rij hoe ook jij slim kan inhaken en je doelgroep kan raken:


  1. Begin eenvoudig

Ben je inspiratieloos of vind je het moeilijk om ergens te beginnen? Begin dan met kleine, eenvoudige stapjes. Inhakers op actualiteiten zijn supertof, maar ook lastig, omdat je snel moet kunnen schakelen als een nieuwsitem zich voordoet - bijvoorbeeld HEMA die inspeelde op een Whatsapp-storing. Een slim alternatief is om vooruit te plannen en je inhakers te koppelen aan vaste gebeurtenissen, zoals Valentijnsdag, Koningsdag, Suikerfeest, Dierendag of andere feestdagen en evenementen. Zo ben je evengoed actueel en relevant, zonder in de stress te hoeven schieten omdat je ter plekke iets origineels moet bedenken.

Inhakers hoeven echt niet altijd spontaan te zijn om indruk te maken!


  1. Maak een contentplan

Over planning gesproken: het is altijd een slim idee om een contentplan voor je social media te maken, zelfs als je alleen ‘normale’ content wilt plaatsen. Dat gezegd hebbende, een planning waar je af en toe een inhaker hebt staan, zorgt voor afwisseling en houd je social media gevarieerd.

Hoe maak je een contentplan?

Je kunt online veel tips vinden, zoals handige checklists of templates om je social media structuur te geven. Vervolgens kun je in de planning de dagen markeren waarop je een inhaker kunt plaatsen, zoals feestdagen of andere data die al vaststaan (bijvoorbeeld als er verkiezingen zijn of er een bekend iemand jarig is). Heb je een leuk idee of krijg je inspiratie voor een post over een onderwerp dat pas over een paar maanden aan de orde is? Schrijf het alvast in je contentplan erbij, zodat je altijd een leidraad hebt om actueel en origineel te zijn! 


  1. Durf humor te hebben

Voor inhakers die echt impact hebben en veel geliked worden, moet je durven om humor te hebben of extra scherp te zijn. De leukste inhakers spelen slim in op een actualiteit en voegen een dosis humor toe, bijvoorbeeld het voorbeeld van de HEMA op slecht zomerweer in Nederland. Geef vooral je eigen draai aan een post, probeer na te denken over woordspelingen en/of woordgrappen en durf origineel te zijn.

Vergeet niet: HEMA en andere grote bedrijven hebben vaak een professioneel team op social media die de hele dag met niets anders bezig zijn. Jouw klanten verwachten echt niet dezelfde hoeveelheid originaliteit en wekelijks vermaak. Met een kleine inhaker eens in de zoveel tijd kun je al een grote indruk maken.

Onzeker of je post grappig is of de juiste snaar raakt? Laat hem eens zien aan werknemers, vrienden en familie en vraag in je omgeving wat mensen ervan vinden. Misschien komen er originele en grappige ideeën uit onverwachte hoek die je helpen je post nog veel leuker te maken! 

Tip: Wist je dat je via Facebook een gratis marketingplan kunt aanvragen voor jouw social media? Dit helpt je om jouw klantcontact via Facebook beter vorm te geven en slimmer - en doeltreffender - je doelgroep te bereiken. 

Investeren in social media met een zakelijke lening

Wil je nog een stap verder gaan met jouw social media? Dan kun je overwegen om een expert in te huren om je te helpen met het opstellen van een contentplan of zelfs de social media accounts van je bedrijf te beheren. Daarnaast heb je ook de optie om je posts middels betaling te promoten, waardoor je nog meer klanten kunt bereiken. 

Heb je hier momenteel geen budget voor? Je kunt een zakelijke lening van Qeld ook gebruiken voor marketing, zoals het inhuren van een social media expert. Onze zakelijke lening dekt alle leendoelen, dus ook als je wilt investeren in je online aanwezigheid! Het aanvragen van een offerte voor zakelijke lening bij Qeld is altijd gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast. 

Voor bestaande klanten

Ben je al klant bij Qeld? Dan kun je vrijblijvend via het Mijn Pagina-portal een verhoging van je actieve zakelijke lening aanvragen, mocht je extra geld nodig hebben voor je website, social media of andere digitale investeringen. Slim!


🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl