Waarom hebben we in Nederland momenteel een personeelstekort?


Ruim 5 uur in een rij voor de beveiligingscontrole op Schiphol? Een half uur wachten tot een serveerster eindelijk je bestelling komt opnemen? Een wachtlijst van 9 maanden voor de GGD? We moeten er helaas aan wennen, want we kampen in Nederland met een ‘personeelstekort’. Waar komt dit tekort vandaan en wat betekent het voor jou als ondernemer? Qeld zet het op een rij!
Waarom hebben we in Nederland een personeelstekort?
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door. Die groei en herstel van de economie vraagt om extra personeel. Een combinatie van factoren maakt het momenteel een grote uitdaging om openstaande vacatures te vullen en, in het geval van bepaalde sectoren, personeel te behouden.
Doorstroom van werknemers in coronatijd
Maar zijn er juist niet meer mensen werkzoekend geworden door de coronacrisis? Er kwamen tenslotte veel werknemers op straat te staan door gedwongen sluitingen, toch? Personeel dat door de crisis op straat kwam te staan heeft inmiddels, in de meeste gevallen, werk gevonden in een andere sector en is niet meer werkzoekend. Het deel wat nog niet is doorgestroomd naar andere banen is, bij lange na, niet voldoende om het tekort op te vullen.
Mogelijke oplossingen voor het huidige personeelstekort
Wat zijn de mogelijke oplossingen voor het personeelstekort op de Nederlandse markt? Dat is de vraag waarover veel experts momenteel discussiëren, want er is niet een simpele, directe oplossing.
Loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden
Zo kun je als bedrijf je lonen verhogen en je arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker maken, zodat jij alsnog het juiste personeel kunt aantrekken. Echter, dit betekent ook dat je deze mensen weghaalt bij een concurrent of ander bedrijf, dus het is misschien een oplossing voor jou, maar niet voor de markt. Dat gezegd hebbende, we hopen dat Schiphol inderdaad zijn beveiligingspersoneel een salarisverhoging geeft, want een wachtrij van 8 uur is aan ons niet besteed.
Verhogen van het aantal uur dat we werken
Een alternatief wat door sommige experts geopperd wordt, is het verhogen van het aantal uur dat we allemaal per week werken. Zo heeft de overheid plannen om de kinderopvang gratis te maken, wat mensen op een part-time contract kan stimuleren om full-time te gaan werken. Het is niet een oplossing die het volledige probleem van het personeelstekort laat verdwijnen, maar het zou absoluut kunnen bijdragen aan het aanvullen van personeelstekorten.
Stimuleren van arbeidsmigratie
Kunnen we het personeelstekort op de markt vullen door meer arbeidsmigranten naar Nederland te halen? Mogelijk, maar hier lopen we tegen een ander probleem aan: er zijn te weinig woningen beschikbaar om arbeidsmigranten te huisvesten. Met te weinig woningopties, is het onverantwoord om arbeidsmigratie enorm te stimuleren, omdat dit juist de woningcrisis verder in de hand werkt. Een realistische oplossing is dit dus allesbehalve.
Omscholing en bijscholing van niet-werkenden
Er zijn in ons land ruim een miljoen mensen die geen geschikt werk kunnen vinden, maar wel werkzoekend zijn. Volgens experts zijn dit vaak mensen met een lager opleidingsniveau of met een vorm van arbeidshandicap. Echter, afgekeurd is deze groep absoluut niet, juist daarom zouden er - met omscholing en bijscholing - kansen zijn om deze groep weer op de werkvloer te krijgen. Dit vereist wel een investering van de overheid en mogelijk een aantal nieuwe subsidies, maar de (her)activering van deze groep langdurig werkzoekenden als werkenden kan ook deels het personeelstekort op de Nederlandse markt aanvullen.
Investeren in automatisering
Wat ook kan bijdragen aan het minimaliseren van het personeelstekort op de markt is het stimuleren van automatisering. Slimmere processen en meer automatisatie, bijvoorbeeld in de industrie, kunnen mogelijk arbeidsposities besparen. Daarnaast kan automatisering de werkdruk op het bestaande personeel verlichten, want burn-outs zijn ook gelinkt aan een personeelstekort (omdat de werkenden het extra werk veelal moeten opvangen/invullen).
Hulp vanuit het MKB-actieplan
Om jou als ondernemer te helpen met automatisering of het aantrekken van personeel, heeft de overheid het MKB-actieplan ontwikkelend. Dit wordt gepresenteerd als: “Het MKB-actieplan is voor alle mkb’ers. Niet alleen voor bedrijven die met innovaties voorop lopen en startups. Maar juist ook voor winkels en bedrijven zoals de bakker, de fietsenmaker en een bureau voor reclamedrukwerk. Zij moeten bijvoorbeeld hun bedrijf automatiseren of hebben technisch personeel nodig dat moeilijk te vinden is. Voor kleinere bedrijven kost dat erg veel tijd, geld en kennis”, aldus de website van de Rijksoverheid. Het plan bevat meerdere initiatieven die je kunnen helpen om het personeelstekort te overbruggen, zoals hulp bij het scholen en bijscholen van werknemers, subsidies voor innovatie + automatisering en meer. Meer informatie over het MKB-actieplan vind je hier.
Hulp vanuit Qeld: voordelig zakelijk lenen
Wil jij investeren in de bijscholing van personeel, recruitment of automatisering? Dan kan een zakelijke lening van Qeld je helpen om zelf een oplossing te vinden voor het personeelstekort en slimmer met interne processen om te gaan. Onze bedrijfslening kan voor alle leendoeleinden gebruikt worden: waar jij ook geld voor nodig hebt, Qeld helpt! Je betaalt bij Qeld geen opstartkosten en kunt de lening op ieder moment boetevrij aflossen: slim.
Ontdek vrijblijvend hoeveel jij kunt lenen en dien vandaag een gratis aanvraag voor jouw bedrijfslening in via onze homepagina!
Maak je al gebruik van een zakelijke lening van Qeld?
Ben je reeds klant bij Qeld, maar wil je extra geld om te investeren? Dat kan! Je komt namelijk, na 3 maandelijkse betalingen van je actieve zakelijke lening, mogelijk in aanmerking voor een leningsverhoging. Interesse in een vrijblijvende offerte voor extra krediet? Dien dan via Mijn Pagina jouw aanvraag voor een leningsverhoging in en ons team berekent vrijblijvend wat je nieuwe maandelijkse totale kosten zouden worden.