Waarom banken je geen zakelijke lening willen verstrekken

7/1/2021
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Op zoek naar een zakelijke lening voor jouw onderneming? De kans is groot dat je bij traditionele banken bot vangt! Onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) heeft bevestigd dat de Nederlandse banken aanzienlijk minder leningen aan ondernemers verstrekken dan in andere Europese landen. Zijn Nederlandse bedrijven minder winstgevend? Nee, in tegendeel: het winstniveau van onze mkb’ers is veelal hoger dan in buurlanden.

Waarom vertikken traditionele banken het dan om jou een zakelijke lening te verstrekken? 

Aangescherpte risicobeoordeling

De financiële crisis van 2008 is mede-verantwoordelijk voor de strengere risicobeoordeling van banken. In de nasleep van de crisis draaiden banken grote verliezen op oninbare bedrijfsleningen, omdat mkb’ers failliet gingen.

Hierdoor zijn banken onder verscherpt toezicht gesteld en is de risicobeoordeling voor leningen aangepast. Dit betekent dat waar het voor 2008 redelijk eenvoudig was een bedrijfslening via een bank te krijgen, het anno 2021 heel wat voeten in de aarde heeft. Zelfs als je goedkeuring krijgt, kan het administratieve proces wekenlang duren. Het is allesbehalve eenvoudig of snel...

Geen oog voor starters of innovatie

De strenge risicobeoordeling van banken betekent dat veel ondernemers geen lening krijgen. Zo beschikken starters en jonge bedrijven veelal niet over de benodigde jaarcijfers. Deze bedrijven worden ook snel bestempeld als ‘te hoog risico’ vanwege het ontbreken van risicodragend vermogen. Of, met andere woorden: de bank is bang dat je simpelweg niet winstgevend zult zijn en je lening niet kunt terugbetalen.

Hetzelfde gaat op voor bedrijven die een innovatief product of dienst verkopen. Is jouw businessmodel nieuw en baanbrekend? Grote kans dat de bank je ziet als risicovolle ondernemer en niet als vooruitstrevende ondernemer.

Te veel werk, te weinig rendement en garanties

Een andere mogelijke reden is dat lage leenbedragen weinig rendement met zich meebrengen. Banken werken nog met traditionele leenmodellen die veel administratie met zich meebrengen. Hierdoor zijn adviseurs relatief veel tijd kwijt met een leningaanvraag.

Daarom is het voor een bank veel aantrekkelijker om een lening uit te zetten op de woningmarkt: het leenbedrag is hoger, er zijn fiscale subsidies beschikbaar en de bank is tevens beschermd bij terugbetalingsproblemen. Het Centraal Planbureau bevestigd dat Nederlandse banken inderdaad veel actiever leningen verlenen voor vastgoed en woningen, dan voor zakelijke investeringen.

Laag concurrentieniveau tussen banken

Het lage concurrentieniveau tussen banken lijkt ook een bijdrage te leveren aan het probleem van beperkte zakelijke leningen. Dit is niet bewezen, maar wel 'zeer aannemelijk' volgens het Centraal Planbureau. 'De relatief hoge rentes duiden op een sterke marktmacht van grootbanken', aldus het Centraal Planbureau.

Een laag concurrentieniveau versterkt die machtspositie van banken alleen maar verder. Dit resulteert in ongunstige voorwaarden en een extra strenge selectieprocedure voor ondernemers die een zakelijke lening nodig hebben.

Het alternatief voor snelle financiering

Gelukkig is er voor ondernemers een alternatief op traditionele banken: Qeld. Wij houden van alle ondernemers, groot en klein. Bij Qeld kun je een zakelijke lening aanvragen van € 1000 tot € 200.000.

Aanvragen is 100% vrijblijvend, gratis en duurt slechts een minuut. Ons team neemt je aanvraag direct in behandeling en komt spoedig bij je terug om de kredietbehoefte te bespreken. Bij goedkeuring en digitale ondertekening maken we de zakelijke lening nog dezelfde werkdag naar je over. Daarom kiezen slimme ondernemers voor de flexibele, snelle financiering van Qeld!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl