Tekort aan onderdelen staat herstel industrie in de weg

7/6/2021
3
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Een groeiend tekort aan onderdelen en langere leveringstijden staan een mogelijk herstel van de industrie in de weg. Deze conclusie publiceerde het ING Economisch Bureau vandaag naar aanleiding van een onderzoek over corona-gerelateerde problemen van Nederlandse industrie. 

Elektronische componenten, elektrische chips, plastics en bepaalde staalsoorten zijn momenteel schaars. Hierdoor worden, in combinatie met hogere olie- en gasprijzen, winstmarges onder druk gezet. Oorzaken zijn het hamstergedrag van consumenten, de toename in vraag naar elektrische producten en het stilleggen van productieprocessen naar aanleiding van coronamaatregelen. 

18 procent van ondernemers ondervindt hinder

Het ING Economisch Bureau meldt dat 18 procent van de ondernemers te maken heeft met langere leveringstijden en/of een tekort aan materialen. Begin 2020 was dit percentage slechts 5 procent. Ook signaleert het bureau problemen in de logistieke keten, bijvoorbeeld overbelaste havens en een tekort aan beschikbare containers voor goederentransport. 

Ondanks dat het herstel van de industrie deels geremd wordt door de schaarste in materialen en logistieke overbelasting, voorspelt het ING Economisch Bureau toch een gematigde groei van 4 procent in de tweede helft van 2021. Het bureau verwacht dat in afzetmarkten waar de vaccinatiegraad toeneemt, het productieniveau weer spoedig boven het niveau van vóór de coronacrisis uit zal komen. 

ING plaatst hier wel een kanttekening bij: namelijk dat de mate van herstel zal afhangen van de beschikbaarheid van materialen en onderdelen. Zo voorspelt het bureau dat bepaalde onderdelen, zoals elektronische chips, nog tot laat in 2022 beperkte beschikbaarheid zullen hebben. 

Pre-financiering van voorraad, onderdelen en materialen

Heb jij als ondernemer te maken met hogere kosten van onderdelen en materialen wegens de aanhoudende schaarste? Dan kun je ervoor kiezen om je opdrachten en projecten voor te financieren middels een zakelijke lening van Qeld. Met een bedrijfslening van Qeld kun je al binnen 24 uur beschikken over extra liquiditeit: ideaal voor als je voorraad wilt inslaan of een extra buffer aan onderdelen wilt opbouwen. 

Het aanvragen van een bedrijfslening bij Qeld is gratis en altijd 100% vrijblijvend. Ontdek nu hoeveel jij kunt lenen en ontvang via onze homepage een gratis offerte voor een zakelijke lening! Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl