Strengere regelgeving voor online verkopen aan consumenten


Verkoop jij online producten en/of diensten aan consumenten? Dan moet je per 28 mei 2022 rekening houden met extra regels voor online verkopen! De Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert een strengere regelgeving in om consumenten beter te beschermen, zoals meer regels voor online reviews, aanvullende informatievoorziening voor de aankoop en hoe je online mag adverteren met kortingen.
De nieuwe regels voor online consumentenverkoop gelden per direct (28 mei 2022) en moeten ‘consumenten in de digitale economie beter beschermen’, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Qeld zet de belangrijkste wijzigingen in de regels voor online verkopen op een rij:
- Expliciet verbod op nep-reviews en strengere regels voor overige beoordelingen
- Meer duidelijkheid over gepersonaliseerde aanbiedingen
- Strengere informatieverplichtingen voor online marktplaatsen en platformen
- Strengere regels voor online adverteren met kortingen/prijzen
Handige checklist voor online verkopen van de ACM
Tip: Wil je zeker weten dat je alle nieuwe (en bestaande) regels van de ACM volgt op het gebied van online verkopen? Dan kun je gebruikmaken van een slimme online checklist. Met deze checklist van de ACM kun je eenvoudig nagaan of je aan de laatste regelgeving voldoet. Tevens vind je bij ieder deelonderwerp, zoals het gebruik van cookies of wettelijke bedenktijd, een uitgebreide uitleg, mocht je behoefte hebben aan meer informatie. Handig!
De belangrijkste wijzigingen voor online verkopen aan consumenten
- Expliciet verbod op nep-reviews en strengere regels voor overige beoordelingen
Dit klinkt misschien als een logische regel, maar het zou je verbazen hoeveel bedrijven nog gebruikmaken van gesponsorde reviews (tegen betaling of vergoeding) zonder dit te vermelden of zelfs nep-reviews plaatsen om de gemiddelde score omhoog te krikken.Daarom grijpt de ACM in en gaat streng toezien op de echtheid van online beoordelingen. Maak jij gebruik van online reviews voor jouw bedrijf? Dan moet jij…
- Ervoor waken dat de beoordelingen de echte ervaring van consumenten weergeven die het product ook daadwerkelijk hebben gebruikt of gekocht. Maak je gebruik van gesponsorde reviews? Dan moet je dit ook duidelijk vermelden.
- Consumenten online informeren over de maatregelen die je treft om jouw online reviews eerlijk en transparant te houden
- Consumenten online informeren hoe jij met beoordelingen omgaat. Hoe uitgebreid moet die informatie zijn? De ACM schrijft: ‘... denk o.a. aan de herkomst van reviews, de omgang met positieve en negatieve reviews, hoe de gemiddelde reviewscore tot stand komt en of er sprake was van een beloning.’
Let op: ‘Het (laten) plaatsen van valse beoordelingen en aanbevelingen van consumenten, zowel in de vorm van reviews, likes, views of volgers, is onder alle omstandigheden verboden’, schrijft de ACM over het aangescherpte reviewbeleid.
- Meer duidelijkheid over gepersonaliseerde aanbiedingen
Doe jij de bezoekers van jouw website speciale, persoonlijke aanbiedingen, bijvoorbeeld op basis van hun profiel, zoekgeschiedenis of eerdere aankopen? Dan moet je hiervan voortaan duidelijk melding maken. De ACM schrijft: ‘Bedrijven die consumenten online een gepersonaliseerd aanbod doen, moeten de consument daarover informeren vóór de aankoop. Een aanbod kan bijvoorbeeld gepersonaliseerd zijn op basis van de gegevens van de consument, zoals zijn persoonlijke kenmerken, zoekopdrachten of eerdere aankopen.’ Geen zorgen: je mag gewoon met persoonlijke aanbiedingen werken, zolang je dit maar duidelijk communiceert naar de klant, voor ze online afrekenen.
- Strengere informatieverplichtingen voor online marktplaatsen en platformen
De ACM pakt ook online marktplaatsen en online platforms, die als tussenpersoon in de verkoop werken, aan. Het schrijft hierover het volgende op de website: ‘Online marktplaatsen en online platformen moeten consumenten
vóór de aankoop informeren met wie zij zaken doen. Ook moeten consumenten weten onder welke voorwaarden de verkoper zijn producten of diensten aanbiedt. Ook moet voor de aankoop duidelijk zijn waarvoor de consument terecht kan bij de verkoper en waarvoor hij bij de marktplaats terecht kan (denk aan het recht op een goed product of het herroepingsrecht). Deze informatie moet op een toegankelijke plek op een begrijpelijke manier worden aangeboden.’
- Strengere regels voor online adverteren met kortingen/prijzen
De ACM heeft ook aangegeven dat het strengere regelgeving wil invoeren voor online kortingen. De regels van hoe je online mag adverteren qua kortingen, zoals ‘van-voor’ prijzen, gaan later dit jaar op de schop. Wat de specifieke wijzigingen gaan worden, is nog niet bekend gemaakt, maar houd er rekening mee dat ook op dit gebied in het derde of vierde kwartaal van 2022 regels worden aangescherpt. Tot dat moment gelden de huidige regels (bijvoorbeeld: ‘een ‘van/voor-prijs’ mag alleen als u het product heeft verkocht voor de ‘van-prijs’. Dit mag niet langer dan 3 maanden geleden zijn geweest’, aldus het ACM). Meer informatie over het online adverteren van prijzen/kortingen vind je hier.
Meer informatie wijzigingen online verkopen
Voor alle wijzigingen per 28 mei 2022 betreffende online verkopen kun je de website van de Autoriteit Consument & Markt raadplegen.