Van schoenentic naar unieke schoenenwinkel

3/2/2022
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Één van de belangrijkste ondernemerslessen in coronatijd? Het belang om als ondernemer flexibel te zijn en je bedrijfsplan op de schop te durven nemen, zodat je kunt blijven bouwen aan jouw droom. Een fantastisch voorbeeld van deze dynamische ondernemersgeest is Claudia Lettius, eigenaar van schoenenzaak Shaboot! en gewaarde klant van Qeld. Vandaag delen we haar ondernemersverhaal ter inspiratie en motivatie:

Shaboot!: een bijzondere ondernemersdroom met veel uitdagingen

Claudia begon Shaboot! als een part-time hobby-webshop, maar durfde te dromen naar meer.  Ze ging de uitdaging aan en opende in 2018 de deuren van haar eigen schoenen- en modeaccessoires-winkel. Wat motiveerde haar om een gevestigde carrière als accountmanager in te ruilen voor de onzekerheid van het ondernemerschap? 

©Claudia Lettius

‘Ik heb altijd een verschrikkelijke schoenentic gehad, vooral voor unieke schoenen waar niet iedereen in mijn omgeving op loopt. Op vakantie kocht ik daarom makkelijk 15 paar schoenen, omdat je in het buitenland juist andere trends zag. ‘Dat is Clau, kijk naar haar schoenen’, zeiden mijn vrienden en familie standaard. Mijn schoenentic werd mijn businessplan: een webshop met schoenen die niet in Nederland te koop zijn. Zo is het allemaal begonnen…”

Claudia vertelt dat een eigen schoenenwinkel niet alleen haar droom was, maar ook die van haar nicht in Amerika. Samen maakten ze plannen om Shaboot! aan beide kanten van de oceaan de ultieme bestemming voor schoenliefhebbers te maken. “Mijn nicht, met wie ik altijd een heel speciale band heb gehad, werd ernstig ziek. Toen we een gesprek hadden over de toekomst en dromen zei ze: ‘Weet je Clau, ik heb eigenlijk altijd willen doen wat jij doet: me bezighouden met leuke schoenen.’ Toen zei ik: ‘Nou, waarom doen we dat dan niet samen? Als jij zorgt dat je beter wordt, ga ik hier in Nederland mijn werk afbouwen en een winkelruimte zoeken.’ Het was de bedoeling om eerst hier in Nederland een vestiging te openen en daarna eentje bij mijn nicht in Amerika. Dat was de droom die we samen hadden.” 

Die droom werd zwaar op de proef gesteld. Claudia’s nicht werd niet beter en overleed op jonge leeftijd. Nog geen 5 weken na haar nicht, komt ook haar broer onverwachts te overlijden. “Dat was het moment dat ik voelde hoe beperkt het leven kan zijn. Ik wist direct wat ik moest doen: de droom van mijn nicht en mij alsnog waarmaken. Ik zat een paar dagen later op een inkoopbeurs voor schoenen in Milaan en vond een leuk winkelpand in het centrum van Breda. Het is vanaf dat moment erg snel gegaan…” 

Blijven schakelen, ook in coronatijd

Toen kwam corona. “Mijn winkel moest het veelal hebben van toeristen en dagjesmensen, want ik zat in een zijstraat van het centrum - omgeven door horeca. Toen de horeca dicht moest en de lockdown kwam, ging het fout.” Claudia’s huurcontract voor de locatie in Breda liep in deze periode af. “Ik moest bepalen: blijf ik langer of stop ik ermee? Ik wist dat de locatie niet ideaal was, maar stoppen was voor mij ook geen optie...

©Shaboot!

Daarom ben ik gaan rondkijken naar een nieuwe locatie voor Shaboot en kwam zo terecht in Sint Willebrord. Een goede keuze, want de mensen hier hebben meer lef en durf dan in Breda, wat heel goed bij mijn assortiment past! Zo importeer ik bijvoorbeeld authentieke, handgemaakte cowboylaarzen uit Amerika. Ik ben de enige in Nederland die deze modellen verkoopt, dus dat maakt ze heel uniek en uitgesproken - net als de stijl van mijn klanten hier..."

Live verkopen via Facebook 

Opmerkelijk is dat Claudia haar webshop heeft laten varen. “Het was op een gegeven moment niet meer te combineren met de fysieke winkel, omdat het me zoveel tijd kostte. Ik moest voor ieder product 6 verschillende afbeeldingen uploaden, allemaal beperkt en kleurgecorrigeerd, in de juiste bestandsgrootte. Met een collectie van meer dan 150 modellen, die ieder seizoen ook weer wisselen, werd het teveel werk.”

©Shaboot!

Toch realiseerde Claudia dat ze als winkelier ook online zichtbaar moet zijn: “Ik heb allerlei online dingen geprobeerd, maar veel ideeën werkten gewoon niet. Tot ik tegen een nieuw systeem aanliep, waarvan ik direct wist: dit is het.” Wat het is? Live verkopen via Facebook. “Een soort online tupperware-party, maar dan met schoenen”, lacht Claudia. Het concept is superleuk. Ik heb iedere maandag- en donderdagavond om 19.00 uur een livestream op Facebook, waar kijkers eenvoudig producten kunnen kopen. Dit past bij mij, want ik kan nog steeds persoonlijk contact met de klanten houden en ook meer schoenenliefhebbers in Nederland (en daarbuiten) bereiken! 

"Neus dicht en springen"

Heeft Claudia nog advies voor andere (aspirerend) ondernemers? “Neus dicht en in het diepe springen. We denken soms te veel na over wat we willen, zonder ooit actie te ondernemen. Soms moet je de sprong wagen en vertrouwen hebben dat het goed komt. De coronacrisis is een zware periode geweest, ook voor mijn bedrijf, maar ik sta nog steeds. Ja, misschien een beetje wankel, maar ik sta wel. Het leven is echt te kort om je ondernemersdromen uit te stellen, dus spring!” 

Ben je benieuwd naar Claudia’s bijzondere assortiment? Je kunt iedere maandag- en donderdagavond afstemmen op haar live-verkoopsessies via Facebook. Klik hier om Shaboot!’s Facebook te openen. Zin om fysiek te shoppen? Je vindt Shaboot! Op Dorpsstraat 81B, St Sint Willebrord. 

Kijktip: Shaboot! zie je aanstaande zondag (6 februari 2022) ook voorbij komen in het tv-programma ‘De Barometer’ op RTLZ om 17.30 uur. In deze aflevering gaat Qeld’s Country Manager Michiel de Haan op bezoek bij Shaboot! - met tips over zakelijke financiering voor ondernemers. 

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl