Overheid stelt 2,2 miljard euro aan nieuwe coronasteun voor ondernemers beschikbaar

17/11/2021
3
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld


Het demissionaire kabinet heeft vrijdag 26 november bekendgemaakt 2,2 miljard euro aan coronasteun beschikbaar te stellen voor ondernemers die getroffen zijn door de nieuwe lockdownmaatregelen om de spreiding van het virus te beperken. 

Steunpakket van 2,2 miljard euro

De verplichte eerdere sluiting van horeca en essentiële winkels en non-essentiële winkels, plus aanvullende beperkingen voor de evenementen- en sportsector hebben verstrekkende gevolgen voor ondernemers. Daarom is een groot deel van de 2,2 miljard euro gereserveerd voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL-regeling) die wederom in werking treedt. Dit betekent dat jij als ondernemer kans maakt op compensatie voor vaste lasten, zoals huur, als je door de nieuwe maatregelen meer dan 30% omzetverlies hebt. 

Waarvoor kun je het geld van de TVL-regeling gebruiken?

Met alle steunregelingen van de overheid is het soms lastig om te onthouden welke regeling voor welk doeleinde gebruikt kan worden. In het geval van de TVL-regeling, die opnieuw wordt ingevoerd om coronasteun te bieden aan ondernemers, geldt het volgende:

‘De TVL helpt u bij het betalen van uw zakelijke vaste lasten bij minimaal 30% omzetverlies. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld huur, pacht, onderhoud, verzekeringen, leasecontracten en abonnementen. De TVL is niet voor loonkosten’, aldus de Kamer van Koophandel

Aanvraagproces Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) 

De aanvraagrprocedure voor de TVL-regeling voor het vierde kwartaal van 2021 opent, naar verwachting, begin December. Meer informatie hierover volgt binnenkort via de website van de Rijksoverheid. Je kunt al wel de voorwaarden van de regeling raadplegen om te ontdekken of jij in aanmerking komt voor deze coronasteun. Klik hier voor meer informatie.

Herinvoering van de NOW-regeling


De overheid maakte op 26 november tijdens de persconferentie bekend dat ook de NOW-regeling terugkeert. Eerder, bij de persconferentie van 16 november, werd nog opgemerkt dat deze subsidie voor loonsteun niet zou terugkeren, maar door aanvullende maatregelen is het kabinet op deze keuze teruggekomen. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid is een loonsubsidie, verlengd voor het vierde kwartaal 2021, die ondernemers hulp biedt bij het doorbetalen van salarissen van werknemers. Meer informatie over de NOW voor periode 7 (november en december 2021) vind je in dit blog: Herinvoering NOW.

Steun voor evenementen-, cultuur- en sportsectoren

Naast subsidie voor de herinvoering van de TVL en NOW, is er aanvullende steun beschikbaar voor evenementen-, cultuur- en sportsectoren. Ondernemers in de evenementenbranche kunnen aanspraak maken op financiële steun via de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC), waarvoor in totaal ongeveer 15 miljoen euro wordt uitgetrokken. De cultuursector ontvangt 16,5 miljoen euro aan aanvullende steun middels specifieke regelingen.

Voor amateursportclubs wordt er 5 miljoen euro aan compensatie beschikbaar gesteld voor omzetverlies door de nieuwe coronamaatregelen, professionele sportclubs kunnen rekenen op 36 miljoen euro aan steunpakket. 

Bijzonder uitstel betaling belastingschuld

De Belastingdienst heeft tevens aangekondigd om bijzonder uitstel van betaling op belastingschuld te verlengen tot eind 2021.

Terugbetalingsplicht coronasteun

Let op! Als je tijdens de coronacrisis een beroep hebt gedaan op, of van plan bent om gebruik te maken van, steunregelingen - kan het zijn dat je mogelijk de ontvangen coronasteun aan de overheid moet terugbetalen!

Qeld zet de belangrijkste feiten over de terugbetaalplicht op een rij in dit blog: 'Ben jij als ondernemer verplicht om coronasteun terug te betalen?'

Meer informatie over steunpakket

Voor meer actuele informatie over de herinvoering van het steunpakket en beschikbare steunregelingen, raadpleeg de website van de Rijksoverheid

Zakelijke lening ter overbrugging, investering en nieuwe bedrijfsmiddelen

Kom jij niet in aanmerking voor steun of heb je een extra kredietbehoefte om te investeren in jouw onderneming, bijvoorbeeld met de aanschaf van nieuwe apparatuur zoals QR-scanners? Een zakelijke lening van Qeld kan je binnen 24 uur over extra krediet laten beschikken, zodat jij kunt schakelen wanneer nodig. Onze flexibele zakelijke leningen voor zzp'ers en mkb'ers hebben geen bindende looptijd of opstartkosten - en worden bij akkoord nog dezelfde dag naar je overgemaakt.

Ben je benieuwd naar jouw leenmogelijkheden? Dien dan vrijblijvend een aanvraag in, zodat ons team kan berekenen wat een zakelijke lening je maandelijks gaat kosten. Zodra we je aanvraag hebben ontvangen, gaan we direct aan de slag met een mogelijke offerte. Wederom, als we je een aanbod kunnen doen, is dit altijd vrijblijvend en gratis - je zit nergens aan vast.

We hopen dat ook jij als ondernemer de financiering vindt om deze lastige periode door te komen en wensen je veel succes met de huidige uitdagingen die de maatregelen eventueel op je pad brengen. Als je bestaande klant bent bij Qeld en mogelijk in betalingsproblemen komt door omzetverlies, vragen we je contact op te nemen met onze klantenservice - zodat we met je mee kunnen denken over een mogelijke oplossing om je te helpen het hoofd boven water te houden.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl