Onderzoek: Non-bancaire financiering voor het MKB steeds populairder

5/5/2023
3
minuten

Johannes Stevense

Marketing Manager
Qeld

De non-bancaire financieringsmarkt blijft groeien, dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek door Stichting MKB Financiering (SMF) naar deze financieringsvorm voor het MKB. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om de traditionele banken over te slaan voor hun financieringsbehoeftes. In dit artikel lees je de belangrijkste resultaten van het onderzoek:

Onderzoek non-bancaire financiering 2022

De populariteit van non-bancaire financiering blijft groeien ten opzichte van bancaire financiering. In 2022 was 11% van de financiering tot €1 mln afkomstig van non-bancaire financiers, terwijl dit in 2021 nog 9% was. Ook het totaalbedrag aan non-bancaire financiering is toegenomen tot ruim €3,894 mld in 2022, een groei van bijna 21% ten opzichte van het voorgaande jaar. De grootste non-bancaire financieringsvormen waren in 2022 lease, crowdfunding, vastgoedfinanciering en factoring.

Het onderzoek toont ook aan dat het aantal verstrekte financieringen boven €1 mln is afgenomen, terwijl het totaalbedrag van deze financieringen is toegenomen. Dit kan erop wijzen dat de omvang van financieringen toeneemt. In het segment boven €1 miljoen werd voor het eerst meer dan €1 miljard verstrekt, een stijging van 59% ten opzichte van vorig jaar.

Ook is er een groei van 4% in het aantal vrouwen dat in non-bancaire financiering werkt, terwijl het aantal jongere werknemers onder de 25 jaar juist is afgenomen.

Erkend Financieringsadvies MKB

Verder ziet de Stichting MKB Financiering trends in non-bancaire financiering, zoals de ontwikkeling van Embedded Finance in Europa en Nederland. Ook blijkt uit aanvullend onderzoek naar Erkend Financieringsadvies MKB dat Erkend Financieringsadviseurs MKB meer gebruikmaken van non-bancaire financiering dan adviseurs zonder keurmerk, die juist meer verwijzen naar bancaire financiering.

Het onderzoek toont aan dat non-bancaire financiering steeds belangrijker wordt voor het MKB en volop in ontwikkeling is. Deze financieringsvorm is met name populair voor financieringen tot €250.000, waar het aandeel van non-bancaire financiering ten opzichte van bancaire financiering in 2022 al 21% was, vergeleken met 19% in 2021. Het is daarom belangrijk dat MKB'ers zich bewust zijn van deze financieringsmogelijkheden en zich goed laten adviseren door erkende financieringsadviseurs.

Ondernemers kiezen voor snelheid en flexibiliteit

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers de voorkeur hebben om snelle en flexibele financiering te ontvangen, in plaats van de trage en lastige processen die de banken aanbieden. Qeld is trots om deel te mogen zijn van deze transformatie. Wij vinden het belangrijk om alle ondernemers toegang te geven tot snelle, gemakkelijke en flexibele financiering. Of jouw bedrijf nou groot of klein is: iedere ondernemer kan weleens een duwtje in de rug gebruiken. Daarom bieden we bij Qeld zakelijke leningen aan voor het MKB tussen de €1000 en €200.000, zonder bindende looptijd of verborgen kosten. Het aanvragen van een gratis en vrijblijvende offerte duurt slechts 1 minuut, en je kunt het geld al binnen 24 uur ontvangen. Ben jij benieuwd naar jouw leenmogelijkheden? Ontdek het nu door jouw aanvraag in te dienen!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl