Ondernemers opgelet: dit zijn vanaf 6 november de aangescherpte coronaregels

3/11/2021
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Het demissionair kabinet scherpt per 6 november de coronaregels aan, met strengere restricties voor winkeliers en horecaondernemers. Zo wordt een coronatoegangsbewijs verplicht voor meer locaties, inclusief buitenterrassen, en gaat de mondkapjesplicht wederom van kracht in winkels. Qeld zet de aangescherpte regels op een rij: 

Update: per 12 november 2021 zijn tevens de volgende aanvullende maatregelen van kracht:

Beperkte openingstijden retail, horeca en overige

Open van 06:00 tot 18:00 uur: 

 • Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels.
 • Niet-essentiële dienstverlening, zoals zaalverhuur, contactberoepen, recreatie, pret- en dierenparken, wellnesscentra en sauna’s en zonnestudio’s. 

Open van 06:00 tot 20:00 uur: 

 • Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen opticiens en groothandels. 
 • Horeca, zoals restaurants en cafés. 

Verplichting vaste zitplaats

 • Een vaste zitplaats is verplicht op plekken waar je een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Dit geldt voor horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen. 

Overige beperkingen

Daarnaast gelden er beperkingen voor evenementen, sport, kinderopvang en onderwijs. Klik hier om een volledig overzicht van de huidige maatregelen te raadplegen. 

Corona-maatregelen per 6 november

------------------------------------

Uitbreiding mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht gaat van kracht op meer locaties, inclusief winkels. Vanaf 6 november is het dragen van een mondkapje verplicht in:

 • In winkels (dit geldt voor alle retail-locaties, zowel ‘essentiële’ als ‘niet-essentiële’ winkels).
 • In bibliotheken, speelplekken en pretparken.
 • In de trein, tram, bus, metro of taxi, ook op stations en haltes.
 • Op het vliegveld en in het vliegtuig.
 • Bij het lopen in een mbo, hogeschool of universiteit. Als je zit, mag het mondkapje af.
 • Bij de kapper, tijdens rijlessen en in andere gevallen waar u geen afstand kunt houden

Voor locaties waar het coronatoegangsbewijs verplicht is, geldt geen mondkapjesplicht.

Op het niet naleven van de mondkapjesplicht op de bovenstaande locaties staat een boete van 95 euro.

Coronatoegangsbewijs

Het coronatoegangsbewijs (de CoronaCheck-app) wordt een harde eis voor meer locaties, waaronder sportscholen, zwembaden en buitenterrassen van horeca. Op deze plekken moet je vanaf 6 november een geldig coronatoegangsbewijs en identiteitskaart laten zien:

 • In restaurants en cafés, binnen en buiten op terrassen.
 • In casinos.
 • In theaters, concertzalen en bioscopen.
 • In musea en bij kermissen.
 • Op festivals, bij feesten en optredens.
 • Bij beurzen en congressen.
 • Bij kunstlessen zoals muziek en schilderen.
 • -Bij het oefenen voor zingen, dansen en toneel.

Het kabinet heeft tevens aangekondigd bezig te zijn met een wetswijziging die het coronatoegangsbewijs verplicht maakt voor zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ zoals pretparken en recreatie en bij georganiseerde sport voor volwassenen.’ 

Klik hier voor meer gedetailleerde informatie over het coronatoegangsbewijs voor de horeca.

Mogelijke wetswijziging coronatoegangsbewijs

Het demissionair kabinet heeft aangekondigd op 12 november opnieuw de maatregelen te evalueren en met informatie te komen over mogelijke aanvullende regels, indien de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames nog onvoldoende daling hebben laten zien. 

Het kabinet is momenteel bezig met de uitwerking van een wetswijziging die het coronatoegangsbewijs (volledige vaccinatie of antistoffen van herstel) breder inzetbaar maakt, zoals deze verplicht maakt voor zorgpersoneel, bezoekers van nachtclubs en meer. In andere landen kunnen werkgevers reeds personeel verplichten om een geldige QR-pas te laten zien, voor deze aan het werk mogen.

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft bevestigd dat hij de verplichting van een coronabewijs betreffende werknemers ook voor Nederland als serieuze optie ziet, maar in de Tweede Kamer bestaat er momenteel veelprotest tegen verplichting en uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. 

Volledige sluiting horeca en nieuwe lockdown

Indien de wetswijziging die verplichting van het coronatoegangsbewijs voor meer locaties mogelijk maakt geen groen licht krijgen, kunnen volgens ingewijden strengere regels overwogen worden. Opties die genoemd worden zijn wederom een totale sluiting van horeca en/of invoering van lokale lockdowns, als zijn deze volgens het kabinet ‘niet wenselijk’.

We wachten gespannen op de volgende persconferentie, 12 november, waar hopelijk meer duidelijkheid volgt over wat ons nog te wachten staat… 

Aanvullende financiering voor ondernemers

De nieuwe, aangescherpte coronaregels zullen wederom impact hebben op horeca en retail. Helaas zijn er dit keer ook geen coronasteunregelingen om op terug te vallen, gezien het demissionair kabinet juist per 1 oktober 2021 heeft besloten de coronasteun stop te zetten.

Vrijblijvende offerte voor zakelijk krediet ter overbrugging of voor investeringen

Kan jouw bedrijf in deze onzekere tijd een extra steuntje in de rug gebruiken? Je kunt altijd bij Qeld terecht voor een vrijblijvende leningaanvraag als je een directe kredietbehoefte hebt. Onze zakelijke leningen hebben geen bindende looptijd, opstartkosten en worden binnen 24 uur uitbetaald. Zo kun jij snel beschikken over extra ademruimte als je door de nieuwe coronaregels omzet misloopt en toch wilt investeren en/of overbruggen.

Het aanvragen van een offerte voor zakelijk krediet bij Qeld is altijd gratis en geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Ontdek jouw leenmogelijkheden en dien vandaag een aanvraag in, zodat we jouw bedrijf kunnen stimuleren met snelle zakelijke financiering.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl