Ondernemers onder verhoogde druk door prijsstijgingen

27/10/2022
4
minuten

Johannes Stevense

Marketing Manager
Qeld

De prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne wegen steeds zwaarder op het mkb, dat blijkt uit de zevende Kleinbedrijf Index. In het tweede kwartaal van 2022 was er een zichtbare stijging in de bedrijfsresultaten, maar nu zien we een daling in het ondernemersvertrouwen en een lastig herstel voor bepaalde sectoren na de corona pandemie. Ook blijken ondernemers steeds meer bereid om te investeren in hun onderneming om het hoofd boven water te houden.

Om jou een inzicht te geven in de huidige status van het mkb in Nederland, beschrijven wij de belangrijkste resultaten van het onderzoek in deze blog.

Zwaar weer voor ondernemers

Naast dat een groot deel van de Nederlandse bevolking minder financiële ruimte heeft door de hoge energieprijzen, vinden ook steeds meer ondernemers zichzelf in het oog van de storm. Uit de resultaten van de Kleinbedrijf Index blijkt dat bijna zes van de tien ondernemers de energieprijzen niet of slechts deels kan doorberekenen. Verder ervaart 57% van de ondernemers verstoorde aanvoer of afzet van diensten of producten. Ook zegt 53% van de ondernemers niet voorbereid te zijn op onvoorziene financiële tekorten. 

Voor bedrijven die zwaar zijn getroffen door de corona pandemie, zoals de culturele sector en de horeca, is het extra zwaar om te herstellen in de huidige crisis. Verder verdient maar 43% van de kleine ondernemers meer dan het minimumloon en 33% bevindt zich zelfs onder het bijstandsniveau. 

Het is daarom niet gek dat er veel kritiek is vanuit ondernemers over de steunmaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd voor bedrijven. Een groot deel van ondernemers geeft aan dat de drempel om in aanmerking te komen voor overheidssteun te hoog is.

Investeringsbereidheid groeit

Uit het onderzoek blijkt ook dat er bij veel bedrijven een groeiende bereidheid is om extra te investeren. Met name extra kapitaal dat gebruikt kan worden voor het verlagen van het energiegebruik en groene energieopwekking is erg gewild. Veel ondernemers kiezen voor een zakelijke lening om hun bedrijf duurzamer te maken. Wanneer je de ecologische voetafdruk van je bedrijf verkleint, hou je meer financiële ruimte over om jouw onderneming te laten groeien. Je kunt bijvoorbeeld je bedrijfspand verduurzamen door te verbouwen of door duurzame inventaris en machines aan te schaffen. Ook zou je een duurzaam rijdende zakelijke auto aan kunnen schaffen voor een groene stempel op jouw bedrijf. 

Een duwtje in de rug

Een zakelijke lening van Qeld is erg aan te raden als je jouw onderneming wil laten groeien of verduurzamen. Onze zakelijke leningen zijn duidelijk, snel en probleemloos. Een aanvraag is gratis, 100% vrijblijvend en de lening wordt dezelfde dag nog uitbetaald. Bovendien toont onze Trustpilot score van 4.8/5 aan dat onze klanten erg tevreden zijn met onze zakelijke leningen en service.

Wil jij jouw bedrijf een duwtje in de rug geven tijdens deze zware tijden? Een aanvraag voor een zakelijke lening duurt maar 1 minuut. Ga dus nu naar onze homepagina en ontdek jouw mogelijkheden!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl