Koninklijke Nederlandse Horeca start petitie voor versoepeling restricties

17/1/2022
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

De Koninklijke Nederlandse Horeca (KNH) is een online petitie gestart om het kabinet aan te sporen het coronabeleid per direct te versoepelen. Na de ‘demonstratieve opening’ van horeca op 15 januari voorspelt de KNH meer protestacties op korte termijn en verzoekt daarom in de petitie het kabinet om ‘dringend ervoor te zorgen dat de coronamaatregelen die gelden voor de horeca zo spoedig mogelijk, desnoods in stappen, worden versoepeld en de horeca weer open kan.’

'Onrechtvaardige en onnodige sluiting horeca'

‘Het kabinet heeft op 14 januari besloten de coronamaatregelen te versoepelen, maar niet voor horeca en cultuur. Dat is onrechtvaardig en onnodig. De horeca kan verantwoord open, desnoods in stappen. We roepen het kabinet daarom alsnog op om per direct versoepelingen voor de horeca door te voeren’, leest de online petitie. Komen die versoepelingen er niet, dan voorspelt Dirk Beljaart, directeur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), op korte termijn meer protestacties, zo bevestigde hij in actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Beljaarts zei in Nieuwsuur tevens dat hij het ‘hartverwarmend’ vond om te zien hoe burgemeesters en consumenten horeca steunden en de protestacties omarmden. Beljaarts verzoekt het kabinet daarom om 'niet tien dagen te wachten om bekend te maken wat er met de horeca, cultuur en evenementen gaat gebeuren, maar om snel en eerder dit signaal ter harte te nemen'.

Meer protestacties vanuit horeca verwacht

Op 14 januari 2022 kondigde het kabinet tijdens de persconferentie coronamaatregelen aan dat horeca nog tot minimaal 25 januari de deuren gesloten moet houden, terwijl winkels en sportscholen wel weer open mochten. De beslissing leidde tot veel frustratie voor horecaondernemers en mondde uit in een grootschalige protestactie op zaterdag 15 januari, waarop veel horecaondernemers alsnog de zaak openden. Het meerendeel van de lokale burgemeesters stelde zich solidair op met de horeca en besloten de gedwongen sluiting niet te handhaven, met uitzondering van een aantal locaties zoals Utrecht, waar wel werd ingegrepen door politie. 

Petitie reeds meer dan 23.000 keer getekend

De Koninklijke Nederlandse Horeca vindt dat de horeca verantwoord open kan. ‘De RIVM-cijfers bewijzen telkens dat het aantal besmettingen dat tot de horeca te herleiden is zeer gering is’, schrijft de organisatie. De petitie Versoepel onmiddellijk de coronamaatregelen in de horeca is inmiddels, ten tijde van schrijven, ruim 23.000 keer ondertekend. Het kabinet heeft nog niet gereageerd op de petitie.

Interesse in het ondertekenen van de petitie van de Koninklijke Nederlandse Horeca? Je vindt deze hier


🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl