Kabinet maakt de overstap naar ‘schone’ vrachtwagens toegankelijker voor kleine mkb’ers dankzij nieuwe subsidieregeling

26/4/2022
3
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Goed nieuws voor ondernemers die ‘groener’ willen worden: het kabinet steekt ruim 40 miljoen euro in een nieuwe subsidieregeling voor schone vrachtwagens (vrachtwagens die elektrisch of op waterstof rijden). 

Nog beter nieuws: de overheid wil niet alleen grote bedrijven, maar ook kleine mkb'ers stimuleren om de overstap naar schoon rijden te maken en stelt daarom voor bedrijven met minder dan 10 werknemers een extra hoge vergoeding tot 60% beschikbaar.

Tip: wil jij groener gaan rijden, maar heb je alleen interesse in bedrijfsauto's, niet vrachtwagens? Klik dan hier om meer te lezen over de fiscale voordelen van elektrisch rijden van personenauto's.

Subsidie schone vrachtwagens vanaf 9 mei 2022 beschikbaar

Je kunt vanaf 9 mei in aanmerking komen voor deze subsidie als je een vrachtwagen aanschaft die ‘schoon’ rijdt: op waterstof of elektrisch. De hoogte van de nieuwe subsidie is afhankelijk van het type vrachtwagen en de grootte van jouw bedrijf. Om kleinere mkb’ers meer tegemoet te komen en de kans te geven om sneller de overstap naar ‘schoon’ rijden te maken, stelt het kabinet extra voordeel beschikbaar voor bedrijven met minder dan 10 werknemers. Deze kleine mkb’ers kunnen tot 60% voordeel behalen.

Grotere bedrijven kunnen in totaal (subsidie + belastingvoordeel) tot 40% van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. 

Financieel steuntje in de rug voor ondernemers

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) kondigde 26 april 2022 de nieuwe subsidieregeling definitief aan in de Staatscourant.  “We hebben allemaal baat bij schoon vrachtverkeer. Voor het klimaat, onze schone lucht, en ook voor de concurrentiekracht van de logistieke sector in ons land. Elektrische vrachtwagens zijn een stuk duurder dan dieselvrachtwagens. Daarom geven we ondernemers die overstappen een financieel steuntje in de rug. Ik hoop dat de elektrische vrachtauto op de weg straks net zo normaal is als de elektrische personenauto”, aldus Heijnen. 

Subsidie schone vrachtwagens beschikbaar tot 2027

De subsidieregeling op schone vrachtwagens loopt tot begin 2027. De overheid heeft in totaal € 40 miljoen beschikbaar gesteld, wat tot en met 2024 beschikbaar komt - € 13,5 miljoen dit jaar. Het kabinet is bezig met een voortzetting van het budget na 2024, om ook schoon rijden na de subsidieperiode toegankelijk te houden voor mkb’ers en de doelstelling van volledig ‘schoon’ rijden in 2050 haalbaar te houden. 

Investeer in elektrische vrachtwagens en/of vrachtwagens op waterstof met de hulp van Qeld!

Heb jij interesse om de overstap te maken naar een vrachtwagen die elektrisch of op waterstof rijdt? Dan kan deze nieuwe subsidie het antwoord zijn om jouw investering haalbaarder te maken! Daarnaast kun je ook via Qeld een zakelijke lening aanvragen om te investeren in schone bedrijfswagens.

Wij helpen je graag met zakelijk krediet om jouw groene ambities waar te maken! 

Vrijblijvende offerte voor schone bedrijfswagens

Het aanvragen van een offerte voor een zakelijke lening bij Qeld is altijd gratis en 100% vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Onze bedrijfsleningen hebben geen bindende looptijd of opstartkosten, en worden binnen 24 uur uitbetaald. Nieuwsgierig naar wat jij kan lenen? Dien dan eenvoudig een aanvraag in via onze homepagina en ons team gaat het vrijblijvend voor je uitrekenen!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl