Ja, één keer te laat betalen kan je kredietscore al schaden
.jpg)

Wist je dat één te laat betaalde factuur al de kredietscore van jouw onderneming kan schaden? Nee, we hebben het niet over een rekening die officieel naar incasso gaat, maar zelfs een mislukte of gemiste maandelijkse betaling van je telefoonabonnement, of gebruikskosten van je zakelijke lening, kunnen jouw bedrijf al minder kredietwaardig maken. Waarom? Qeld legt het uit:
Wat is een kredietscore en waarom is deze belangrijk?
De kredietscore is een graadmeter die aangeeft hoe financieel gezond jouw organisatie is en hoe betrouwbaar je als onderneming bent. Oorspronkelijk is de kredietscore ontworpen om te toetsen wat de waarschijnlijkheid is dat een ondernemer zijn of haar facturen betaalt - of moeten we zeggen: niet meer kan betalen. De kredietscore is een losse vertaling van de Engelse term ‘Probability of Default’: de kans op wanbetaling/het uitblijven van betaling.
Hoe hoger de kredietscore van je bedrijf, hoe betrouwbaarder jouw onderneming op papier overkomt. Hoe lager de score, hoe groter de verwachting dat je niet kunt voldoen aan toekomstige betalingen en bedrijven geen zaken met je willen doen.
Hoe wordt de kredietscore van een bedrijf berekend?
Een kredietscore wordt berekend op basis van een kredietbeoordeling: een uitgebreide analyse van tientallen bedrijfsgegevens en factoren. Iedere kredietbeoordelaar (het bedrijf dat de kredietbeoordeling uitvoert) heeft zijn eigen specifieke toetsing, maar naar bepaalde punten wordt bijna altijd gekeken. Deze zijn o.a., de jaarcijfers van een bedrijf, kasstroom, branche, bedrijfsgrootte en misschien de allerbelangrijkste: betaalgeschiedenis. Er wordt door de kredietbeoordelaar gekeken of je in het verleden betaalproblemen en/of schulden hebt gehad, maar ook wat je standaard betaalgedrag is voor facturen.
Hoe lang wacht jij voor je een factuur betaalt en ben je weleens een paar dagen te laat met de betaling? Onregelmatig betaalgedrag kan voor een kredietbeoordelaar een reden zijn om jouw onderneming een lagere kredietscore te geven, wat direct impact kan hebben op hoe bedrijven zaken met je willen doen.
Welke bedrijven en instanties kijken naar de kredietscore van een onderneming?
Ieder bedrijf kan de kredietscore van een onderneming opvragen, maar dat betekent niet dat iedereen het zomaar doet. De bedrijven die wel met regelmaat een beroep doen op de kredietscore, zijn vaak partijen die jou iets op krediet verlenen. Oftewel: bedrijven die jouw goederen en/of diensten leveren en pas naderhand betaling eisen, zoals een leasemaatschappij waar je een bedrijfsauto least of een kredietverstrekker waar je een zakelijke lening hebt lopen.
Vraag je bijvoorbeeld een zakelijke creditcard aan? Dan komt ook de kredietscore om de hoek kijken. Wil je een nieuw bedrijfspand huren? Grote kans dat de verhuurder je kredietscore raadpleegt om te checken of het waarschijnlijk is dat je aan toekomstige betalingen kunt voldoen. Ja, de kredietscore is meer verweven met het ondernemerschap dan je misschien in eerste instantie had gedacht…
Waarom de kredietscore ook belangrijk is voor bestaande zakenrelaties
Als je al zaken doet met een bedrijf, maar de samenwerking of diensten wil uitbreiden, kan je betaalgeschiedenis wederom een belangrijke factor zijn in de beoordeling van je kredietwaardigheid. Heb je bijvoorbeeld een lopende lening bij Qeld en vraag je een offerte aan voor een verhoging van de lening, omdat je extra wilt bijlenen? Dan kijken ook wij naar jouw betaalgeschiedenis en kredietscore sinds je klant bij ons bent...
Hoe vaker je laat hebt betaald, hoe hoger wij het risico inschatten dat je in de toekomst misschien betaalproblemen gaat krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat wij je geen verhoging kunnen aanbieden, of dat we meer maandelijkse kosten in rekening moeten brengen om dit risico te compenseren.
Heb je altijd ruim op tijd je maandelijkse facturen bij Qeld betaald? Dan doen we juist ons best om je een extra gunstig aanbod te doen, omdat een goede betaalgeschiedenis ons het vertrouwen geeft dat jouw bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Daarom raden we aan om altijd je facturen voor de deadline te betalen, want dit kan je kredietscore alleen maar ten goede komen - en jouw bedrijf nog aantrekkelijk maken om zaken mee te doen.
Hoe kun je, als ondernemer, de kredietscore van je onderneming verbeteren?
Het goede nieuws is dat je als ondernemer zelf ook je kredietscore kunt verbeteren. Hoe? Door bijvoorbeeld je facturen en openstaande rekeningen te betalen vóór de uiterste betaaltermijn, zodat je niet het risico loopt om plots ‘te laat’ te zijn als er onverwachts problemen zijn met de overschrijving of internetbankieren een storing heeft. Daarnaast helpt het ook om je boekhouding goed op orde te houden, zodat je - indien gevraagd - een up-to-date balans kunt presenteren.
Zelfs als je schulden in het verleden hebt gehad, zoals een negatieve BKR-registratie, is het mogelijk om je kredietscore weer naar een gezond niveau te tillen. Daarvoor zul je wel extra aandacht moeten besteden aan betaaltermijnen en zorgen dat je geen betalingen meer mist. Onthoud: een kredietscore is altijd een moment-opname, dus als jij je situatie verbetert en je financiën beter op orde hebt, komt die kredietscore ook vanzelf weer goed!
Tip: heb je momenteel te maken met financiële uitdagingen en ben je bang dat deze je kredietscore zullen beïnvloeden? De Kamer van Koophandel heeft een handig ondernemersloket met relevante informatie over schulden oplossen, waar je mogelijk advies vindt dat past bij je situatie. Klik hier om deze te openen.
Voor bestaande klanten van Qeld
Heb je een lopende lening bij Qeld? Dat betekent dat jouw kredietscore op het moment van aanvragen helemaal in orde was. Echter, let op: als je jouw maandelijkse facturen van Qeld te laat betaalt en een betaalachterstand opbouwt, kan dit ook je kredietscore negatief beïnvloeden. Daarom raden we aan om altijd de factuur voor de betalingsdeadline te voldoen, zodat jij je kredietscore ook in de toekomst gezond houdt!
Verwacht je problemen met een toekomstige betaling? Dan raden we je aan om contact op te nemen met onze klantenservice via support@qeld.nl, zodat we met je kunnen meedenken over een oplossing, zodat er geen betalingsachterstand ontstaat die invloed kan hebben op je kredietscore.