Het verschil tussen boekhouder en accountant; welke kies je?

19/5/2021
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Boekhouder en accountant: twee beroepen die regelmatig door elkaar worden gehaald. Er zijn inderdaad overeenkomsten tussen de posities, maar ook een aantal aanzienlijke verschillen. Wil je weten welke jij moet kiezen voor de financiële administratie van je bedrijf? Dan is het handig om te weten wat de verschillen tussen een boekhouder en accountant precies zijn. Qeld zet ze voor je op een rij:

Werkzaamheden

Het verschil: een boekhouder is over het algemeen meer betrokken bij het dagelijks reilen en zeilen van een onderneming, terwijl een accountant een overwegend controlerende positie heeft. 

Bijvoorbeeld: een boekhouder helpt met het opstellen van facturen, de salarisadministratie en jaarrekening. Een accountant controleert vervolgens of de jaarrekening en administratie in orde zijn. Dat gezegd hebbende, tegenwoordig zijn er ook veel accountants die uitvoerende taken - zoals facturatie en salarisadministratie - aanbieden. 

Om een beter inzicht te geven in de verschillen, hebben we de meest voorkomende taken per positie op een rij gezet:

Boekhouder

  • Het onderhouden van de dagelijkse boekhouding
  • Jaarrekeningen opstellen
  • Het opstellen/indienen van belastingaangiftes (BTW-aangifte, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, etc.).
  • Het opstellen/versturen van facturen
  • Salarisadministratie

Accountant

  • Het inrichten en/of opzetten van de bedrijfsboekhouding
  • Controle van de financiële bedrijfsadministratie
  • Controle van de jaarrekening
  • Het opstellen van accountantsverklaringen 
  • Ondersteuning op juridisch, fiscaal en bedrijfseconomisch gebied bij complexe vraagstukken

Betrouwbaarheid

Het verschil: iedereen kan zichzelf boekhouder noemen, maar de titel accountant kun je alleen verdienen met de juiste opleiding.

Accountant 

De titel Accountant is beschermd, oftewel: niet iedereen mag zich zomaar accountant noemen. Je moet de titel via een opleiding verdienen. Je kunt tevens onderscheid maken tussen een AA accountant en een RA accountant. Een AA accountant heeft een opleiding op HBO-niveau afgerond, een RA accountant een opleiding op universitair niveau. In de praktijk zijn AA- of RA-niveau geen garantie van hoe goed een accountant daadwerkelijk is, maar het kan je helpen een keuze te maken als je tussen meerdere accountants twijfelt! 

Boekhouder

De titel Boekhouder is niet beschermd, oftewel: iedereen kan zich een boekhouder noemen. Ja, je kunt ook boekhouding studeren, maar dit is geen vereiste om de titel te gebruiken. In principe kan iedereen een boekhoudkantoor beginnen, ongeacht opleiding of ervaring. Dit betekent niet per se dat boekhouders geen expertise hebben, integendeel: vaak zijn boekhouders uitermate goed op de hoogte van het ondernemersklimaat in Nederland. Dat gezegd hebbende, we raden je altijd aan om reviews, referenties en/of andere klantervaringen te raadplegen, voordat je met een boekhouder in zee gaat.

Aansprakelijkheid

Het verschil: accountants hebben altijd een aansprakelijkheidsverzekering, bij boekhouders is dit optioneel. Dit betekent dat je financiële schade altijd op een accountant kunt verhalen, maar bij een boekhouder meer risico loopt dit zelf te moeten opvangen. 

Toelichting: Bij wanprestaties of fouten zijn zowel een accountant en een boekhouder aansprakelijk voor hun werk en eventuele financiële schade die hierdoor is ontstaan. Echter, het grote verschil is dat accountants verplicht zijn een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, boekhouders niet. Dit betekent dat je eventuele financiële schade altijd volledig kunt verhalen op een accountant, maar je deze garantie niet hebt bij samenwerking met een boekhouder. Daarom is het altijd aan te raden om, als je met een externe boekhouder of extern boekhoudkantoor werkt, te informeren of deze een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Heeft de boekhouder geen verzekering? Dan loop je het risico dat je de boetes of financiële schade zelf moet betalen als jouw boekhouder de mist in gaat...  

Kosten

Het verschil: een boekhouder is meestal beschikbaar voor een gunstiger tarief dan een accountant. Het gemiddelde tarief van een zzp/externe boekhouder met een paar jaar ervaring ligt rond de €60 per uur. Ter vergelijking: voor een zzp/externe accountant met een paar jaar ervaring betaal je al snel €160 per uur.  

Waarom is een accountant prijziger? Dit komt omdat het tarief van een accountant berekend is o.b.v. een hoger opleidingsniveau, een garantie op een aansprakelijkheidsverzekering en extra bevoegdheden. Zo kan een accountant een accountantsverklaring afgeven bij controle van de jaarrekening, maar heeft een boekhouder deze bevoegdheid niet. Voor sommige bedrijven is een dergelijke accountantsverklaring verplicht, wat betekent dat accountants meer kunnen vragen voor hun diensten (gezien bepaalde bedrijven er gedwongen afname van doen). 

Welke kies je? Een boekhouder of accountant?

Wat past het beste bij jouw onderneming? Een boekhouder of een accountant? Dat is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en hoe ingewikkeld je financiële administratie is. Heb je bijvoorbeeld tientallen werknemers in dienst? Dan zal de expertise van een accountant je helpen met grotere vraagstukken over personeel. Werk je met veel internationale bedrijven? Dan kan wederom een accountant een slimme keuze zijn, gezien deze veelal ook specialisatie hebben over buitenlandse BTW en de verlegging van BTW. 

Echter, ben je een kleine mkb’er of zzp’er? Dan is een boekhouder misschien net zo geschikt. Een boekhouder heeft voldoende kennis om je bij te staan met alle standaard financiële administratie taken, zoals de jaarrekening en uitbetaling van salarissen. Je hebt als zzp’er of kleine mkb’er minder te maken met complexe vraagstukken, waardoor een accountant misschien een overbodige luxe is. 

Dat gezegd hebbende, of je werkt met een boekhouder of accountant is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Tenzij je meer dan 50 werknemers hebt, want dan ben je verplicht een accountant in de arm te nemen. 

Doe-het-zelf

Je kunt er ook voor kiezen om als mkb’er of zzp’er zelf je financiële administratie te doen met behulp van een boekhoudprogramma. Een online boekhoudprogramma is een prima alternatief voor ondernemers met minimale eisen en een eenvoudige administratie. Er zijn diverse boekhoudprogramma’s op de markt, waardoor een aantal gratis opties. Nieuwsgierig? Je leest meer over handige online tools in ons blog De Beste Boekhoudprogramma’s. 

Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl