Heb jij recht op extra geld via de TONK-regeling?

7/5/2021
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Heb jij als ondernemer door de coronacrisis je inkomsten zien dalen? Dan kom je misschien in aanmerking voor de TONK-steunregeling. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een extra steunregel, gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’ om noodzakelijke kosten, zoals hoge woonlasten, te dekken. De regeling is zowel beschikbaar voor particulieren als voor ondernemers en je kunt hem nu met terugwerkende kracht aanvragen via je gemeente!

Nog weinig aanvragen van ondernemers voor de TONK-regeling

Wouter Koolmees, demissionair minister Sociale Zaken, bevestigde deze week tegenover het AD dat het aantal aanvragen voor de TONK-regeling verrassend laag is. Volgens de demissionair minister zijn de verschillen per gemeente groot, maar blijven in sommige gemeenten de aanvragen voor de TONK-steunregeling steken op slechts 10 procent van het verwachte aantal. 

Demissionair minister Koolmees signaleert dat er juist kansen zijn voor mensen die niet voor de standaard steunpakketten in aanmerking komen, maar wel hoge woonlasten hebben. “Denk aan flexkrachten zonder WW-rechten, zelfstandigen met een werkende partner of mensen met een eigen bedrijfje. Zij vielen tussen wal en schip, maar kunnen via de TONK alsnog geld krijgen om hun lasten te betalen", bevestigt Koolmees via het AD.

Waarom maken nog weinig ondernemers gebruik van de TONK-regeling voor een tegemoetkoming in hoge woonlasten en andere noodzakelijke kosten? Volgens Koolmees is de regeling mogelijk te onbekend. Precies daarom pakt Qeld de kans om jou bekend te maken met de opties: 

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 beschikbaar en kan gecombineerd worden met andere regelingen, zoals de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). 

Wie komt voor de TONK-regeling in aanmerking?

De TONK-regeling is zowel voor particulieren als voor ondernemers. Je komt in aanmerking voor een vergoeding via de TONK-regeling als je: 

 • 18 jaar of ouder bent;
 • aanzienlijk inkomen verliest door de coronacrisis;
 • jouw woonkosten niet meer uit het huishoudensinkomen of eigen vermogen kunt betalen;
 • ook in combinatie met een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op je WW-uitkering, niet voldoende inkomsten hebt om je woonkosten te betalen.

Let op: Onder de noemer ‘vermogen’ wordt alleen gekeken naar het direct beschikbaar privévermogen, niet naar vermogen beschikbaar uit jouw onderneming. Direct beschikbaar privévermogen is: 'contant geld, geld op betaal- en spaarrekeningen, cryptovaluta (zoals bitcoins) en de waarde van effecten (beleggingsrekeningen met aandelen, obligaties, en opties en effecten in depot)'.

Welke woonkosten komen in aanmerking voor de TONK?

 • huur of hypotheek;
 • kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water;
 • servicekosten;
 • gemeentelijke belastingen.

Let op: Informeer bij uw gemeente welke woonkosten onder de TONK-regeling vallen, want dit kan per gemeente verschillen.

De gemeenten voeren de TONK-regeling uit

Belangrijk om te weten is dat de uitvoering en toewijzing van de TONK-regeling bij de lokale gemeenten ligt.  Dit betekent volgens de overheid het volgende: 

“Gemeenten maken verschillende keuzes in het bepalen van de doelgroep en hoogte van de vergoeding, omdat zij het beste kunnen inschatten wat er specifiek in hun gemeente nodig is.” 

Dit betekent concreet dat:

 • De gemeente controleert of een huishouden onvoldoende draagkracht heeft en kijkt hiervoor welk deel van de woonkosten jouw huishouden zelf nog kan betalen.
 • De gemeente bepaalt hoeveel vermogen je maximaal mag hebben om in aanmerking te komen voor de TONK. 
 • De gemeente aanvullende voorwaarden kan vaststellen. 
 • De gemeente per individuele aanvraag de hoogte van de TONK-uitkering bepaalt.

Mag ik de TONK-vergoeding houden of moet ik deze terugbetalen?

In de meeste gevallen mag je de TONK-vergoeding houden. Echter, soms beslist de gemeente dat je de uitkering als lening, niet als schenking, krijgt: bijvoorbeeld als je op korte termijn voldoende geld hebt om de kosten zelf te dragen. Informeer bij de gemeente wat op jouw situatie van toepassing is. 

Hoe lang kan ik aanspraak maken op de TONK-regeling?

De TONK-regeling is momenteel geldig voor een periode van 6 maanden: van 1 januari tot 30 juni 2021. De gemeenten kunnen de TONK-regeling met terugwerkende kracht toekennen, dus je kunt nog steeds over de periode van januari tot en met mei vergoeding ontvangen. Rond 20 mei besluit de overheid of de TONK-regeling na 1 juli nog van kracht zal zijn. 

Hoe dien ik een aanvraag in? 

Je kunt aanspraak maken op de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) via je eigen woongemeente. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie en toelichting op de geldende voorwaarden en aanvraagprocedure. Meer informatie voor ondernemers is tevens beschikbaar via de KvK.

Wat als ik niet in aanmerking kom?

Kom je niet in aanmerking voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK), maar heb je wel een directe financieringsbehoefte? Allicht kan een bedrijfslening van Qeld uitkomst bieden. Een zakelijke lening van Qeld kan gebruikt worden voor nieuwe investeringen en huurlasten, maar tevens in sommige gevallen voor noodzakelijke overbrugging.

Bedrijfskrediet via Qeld wordt, bij goedkeuring, dezelfde dag nog uitbetaald.

Benieuwd wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen? Je kunt geheel vrijblijvend en gratis een quote aanvragen. Ons team neemt je aanvraag direct in behandeling en komt spoedig bij je terug om de leenmogelijkheden te bespreken. Een zakelijke lening van Qeld heeft geen opstartkosten, verborgen kosten of bindende looptijd: je betaalt alleen voor de periode dat je de lening daadwerkelijk nodig hebt.

Ontdek vandaag hoeveel jouw bedrijf kan lenen via Qeld en dien jouw vrijblijvende aanvraag voor een zakelijke lening in!


Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl