Gratis marketing voor uw bedrijf

17/1/2019
16
minuten

Team Qeld

Wij staan altijd voor je klaar!
Qeld

Als klein bedrijf kan het moeilijk zijn om te concurreren met de grote haaien op het gebied van marketing. Hoge kosten zijn, volgens klanten van Qeld, vaak een reden om niet actief te investeren in marketing. Gelukkig is er een alternatief: gratis marketing die eenvoudig is toe te passen! Het enige wat u als ondernemer dient te investeren is uw tijd en aandacht. Wilt u wel financieel investeren in marketing? Dan zijn er tevens betaalbare manieren om uw bedrijf in de spotlight te zetten.

Welke marketingtools zijn de juiste voor uw bedrijf? Qeld zet de populairste keuzes, inclusief gratis opties, op een rij:

Google

Een van de bedrijven in "De Grootste Vijf" is Google. De andere vier zijn: Apple, Facebook, Amazon en Alibaba. Natuurlijk kunnen bedrijven zoals Microsoft, Netflix en anderen aan de lijst worden toegevoegd. In Nederland worden meer dan 95% van alle zoekopdrachten via Google gedaan.

Google je onderneming

Iets wat geloofwaardigheid voor  ondernemers met een fysieke locatie creëert en daardoor cruciaal is voor hun winstgevendheid, is om het bedrijf toe te voegen aan Google Mijn Bedrijf. Het duurt een paar minuten en het enige wat u hoeft te doen is een formulier invullen met adresgegevens voor het bedrijf en een korte beschrijving. Vervolgens kunt u een logo, foto's, een link naar de website, openingsuren en beoordelingen toevoegen.

Als u een fysieke winkel, restaurant, kapsalon of bedrijf heeft, en u wilt dat de klanten hun weg naar uw zaak vinden, is een dergelijk profiel van groot belang. Als iemand bijvoorbeeld naar 'kapper' zoekt, is de kans groter dat een dergelijk profiel extra goed uitziet in de zoekresultaten. Als u de dichtstbijzijnde optie bent, kunt u de grotere concurrent aftroeven als de klant haast heeft.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Velen, die dagelijks werken met zoekmachine optimalisatie, eten, slapen en leven van SEO (Search Engine Optimization). Het is een hele wetenschap die jaren kan duren om onder de knie te krijgen. Als ondernemer kunt u met maar een paar eenvoudige stappen de juiste voorwaarden creëren om hoog in de zoekresultaten te verschijnen. Om het kort en eenvoudig samen te vatten, het gaat om het optimaliseren van uw website, zodat u hoger scoort dan andere websites die gelinkt zijn aan de relevantie van de zoekopdracht. U "concurreert" zogenaamd om bepaalde zoekwoorden. Welke zoekwoorden zijn het belangrijkst voor uw bedrijf? Dat zijn woorden die u hoog in zoekresultaten wilt plaatsen.

Vergeet niet dat SEO dynamisch en levendig is. Het wordt altijd beïnvloed door de algoritmen van Google!

Adwords (SEM)

Google moet op de een of andere manier ook geld verdienen. Een van de manieren is om advertenties aan te bieden in de zoekresultaten. De lay-out is door de jaren heen vaak veranderd, maar nu zijn de 1-4 topresultaten op de pagina advertenties van bedrijven die via een veilingsysteem een positie verkrijgen. Dit is geen gratis marketing, maar het is misschien goed om te weten hoe het werkt. Alleen omdat u positie # 1 heeft in het organische resultaat, ku?n u in totaal niet als # 1 worden gezien. U kunt trefwoorden binnen uw niche vinden die niet zo duur zijn. Er zijn verschillende strategieën en manieren voor de optimalisatie, dus begin met googlen. Er is veel educatie materiaal dat u kunt lezen om wat basiskennis op te doen!

Sociale media

Velen dachten dat het een vlieg zou zijn en zelfs Mark Zuckerberg had niet kunnen bedenken hoe groot het eigenlijk zou worden. In de beginjaren van de sociale media werden bedrijven als onbeleefd beschouwd als ze daar ook aanwezig waren. Tegenwoordig is het juist belangrijk voor de geloofwaardigheid van een bedrijf om ook aanwezig te zijn op deze kanalen. Veel bedrijven bouwen hun volledige winstgevendheid op via de verkoop, waarbij sociale hulpmiddelen worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld B2B verkoopt, is LinkedIn het perfecte kanaal voor u. U kunt zoeken naar potentiële klanten, interactie met hen aangaan of om een fysieke vergadering, Skype-vergadering of telefoongesprek vragen om uw product of dienst te promoten.

In 2017 gaf 56% aan dagelijks gebruik te maken van sociale netwerken en de volledige 81% doet dit "zo af en toe". Vervolgens wordt de chat door 48% dagelijks gebruikt en 83% "zo af en toe". Hieronder noemen we de kanalen die wel eens worden gebruikt.

Facebook

74% gebruikt Facebook, wat een ongelooflijk hoog aantal is. Volgens Metro zijn er meer mensen die elke dag inloggen op Facebook dan degenen die elke ochtend ontbijten.

Het opzetten van een Facebook-pagina met goede informatie, foto's / films, openingstijden, links en enkele organische berichten duurt niet langer dan een uur. Vervolgens kunt u uw vrienden uitnodigen om de pagina "leuk" te vinden en anderen te vragen hetzelfde te doen. Maar houd er rekening mee dat de algoritmen van Facebook de zichtbaarheid verlagen en meer zoeken naar organische berichten. Vandaag de dag wordt aangenomen dat ongeveer 30% van uw fans uw organische berichten zien. Als u 100 fans heeft, dan zien ongeveer 30 uw bericht. Degenen die zich vaker bezighouden met klikken op links, likes en reacties, kunnen uw berichten vaker zien dan degenen die helemaal geen interactie met uw content hebben.

Facebook wil, net als Google, het advertentie-inkomsten opkrikken door uw bericht, product of dienst te promoten bij een geselecteerde doelgroep. Of gewoon, door uw organische berichten te 'sponsoren' voor meer bereik en zichtbaarheid. Het verschil met Google is dat u met de advertentietools van Facebook diegenen kunt bereiken die niet actief naar uw bedrijf of een product / service zoeken. U kunt dus op een geheel andere manier belangstelling wekken dan in SEM (Search Engine Marketing). Facebook wil ook inhoud in een bewegend formaat meer weergeven dan een eenvoudige, op tekst gebaseerde post met een link. Denk dus na over hoe u de berichten maakt.

Instagram

Instagram kan met zijn 53% opscheppen dat zij het sociale platform is dat de afgelopen jaren het snelst is gegroeid. 44% gebruikt Instagram elke dag en influencer marketing is een vorm van marketing die volledig is geëxplodeerd sinds Instagram ter wereld is gekomen.

Het algoritme van Instagram is nog genereuzer voor organische berichten dan voor Facebook. Bovendien is dit kanaal perfect voor mensen die een fysiek product hebben waarmee ze kunnen pronken. Gebruik Instagram's functies met foto- en videoberichten, live-uitzendingen, verhalen, enz. De trends veranderen voortdurend, onze beste tip is om te durven!

Een tip wat niet gratis is: probeer een ??paar profielen in kaart te brengen die relevant zijn voor uw doelgroep. Als u bijvoorbeeld handgemaakte stropdassen en accessoires verkoopt, is het misschien een goed idee om een ??paar exemplaren weg te geven aan een middelgroot profiel (ongeveer 10.000 volgers) dat weer een bericht plaatst en uw profiel 'tagt'. De hedendaagse consument vertrouwt erg op wat zijn rolmodellen consumeren. Op deze manier, als een iets kleinere speler, heeft u al een lange weg afgelegd. Zorg er dus voor dat u samenwerkingen aangaat voor de inhoud!

LinkedIn

Als u B2B verkoopt, is dit het kanaal voor u! Zo zou een verkoopvertegenwoordiger van LinkedIn het kanaal waarschijnlijk hebben beschreven. Maar het is echt zo! Social Selling is iets dat de laatste tijd enorm groot is geworden en gaat over het ontmoeten van hun klanten op sociale platforms, zoals, bijvoorbeeld, LinkedIn. Neem contact op, schrijf berichten, like en becommentarieer berichten en vraag een korte, vrijblijvende ontmoetingen aan via LinkedIn.

Velen verlagen hun drempel wanneer ze op LinkedIn gecontacteerd worden dan wanneer ze een telefoontje krijgen op hun mobiel. Bent u iemand die B2C verkoopt, dus aan particulieren, dan is het misschien niet het juiste kanaal voor u.

Twitter

Is Twitter een uitstervend kanaal? Misschien, maar feit is dat Twitter in de tweede helft van 2016 en 2017 als kanaal groeide. Waarom? Eén mogelijke verklaring kan de presidentsverkiezingen in de VS zijn, waar Donald Trump actief was op Twitter en meer volgers heeft op zijn privéprofiel dan op het officiële profiel van @POTUS (President van de Verenigde Staten).

Als u een eigenaar van een klein bedrijf bent, heeft u misschien niet zo veel baat bij Twitter als kanaal, maar het is erg handig als klantenservice hulpmiddel. Veel luchtvaartmaatschappijen en grotere bedrijven gebruiken Twitter op deze manier. Twitter kan ook goed werken voor externe monitoring. Zoek op hashtags "#" om tweets over uw branche te vinden.

Youtube

Bijna 30% in Nederland kijkt dagelijks naar YouTube en bijna 90% zegt dat ze het ooit doen. In de afgelopen jaren zijn de kijkcijfers gestaag gegroeid op YouTube, waar kleine kinderen de nieuwe grote doelgroep vormen door het bekijken van kinderprogramma's en andere populaire entertainment. Wel is het zo dat slechts 6% van de Youtube-gebruikers zijn eigen films maakt en upload naar het platform. Er is eerder protest geweest tegen merken die hun advertenties beheren voor bepaalde categorieën films, zoals kinderfilms, omdat dit kan worden gezien als marketing voor kinderen, zonder de strenge regelgeving die daarbij hoort.

U bent uw eigen producer

Met de introductie van smartphones heeft u niet langer een productiebedrijf of dure apparatuur nodig om eigen inhoud van hoge kwaliteit te produceren. Het is goed genoeg om content te maken met een eigen camera op de mobiel. Als u de kwaliteit iets wilt verhogen, kunt u voor een paar tientjes in een elektronicawinkel een externe microfoon, een standaard en een verlichting kopen of een instapmodel van een DSLR-camera kopen voor zowel foto als video.

Content marketing

De nieuwste trend in online marketing is contentmarketing. Meer en meer bedrijven en marketeers stappen af van het produceren van advertenties en richten zich op het verkopen van berichten. Ze focussen op het schrijven van helpende, begeleidende en probleemoplossende artikelen. Contentmarketing gaat hand in hand met SEO. Voer daarom een analyse van zoekwoorden uit om te zien waar mensen naar op zoek zijn en neem de zoekwoorden op in rubrieken, metabeschrijvingen en tekst.

Voorbeelden van onderwerpen kunnen zijn:

"Zo maak je een perfecte risotto"

"Word een meester in de tuin"

"7 tips om van lastige plekken af te komen"

Natuurlijk is dit soort marketing beter geschikt voor bepaalde industrieën dan andere, maar u kunt zeker een aantal onderwerpen bedenken die bij uw bedrijf passen. Vraag uw klanten waar ze over willen lezen.

Gastblogs

Vervang de inhoud en link het met elke relevante partner. U kunt een nieuwe invalshoek krijgen terwijl de link die u krijgt de waarde van uw SEO-werk verhoogt. Alleen, vergeet niet dat contentmarketing zelden tot direct verkopen leidt, het kan even duren. Dus wees geduldig!

Influencer marketing

In de afgelopen decennium is het aantal influencers steeds meer gegroeid en nu noemen veel mensen het zelfs hun beroep. Samenwerking met bedrijven is een belangrijke sector geworden. Er zijn nu ook zogenaamde influencer netwerken ontstaan om influencers te helpen geld te verdienen met hun persoonlijke merk. Dit zijn in feite agenten van influencers. De laatste tijd hebben ze kritiek gekregen omdat ze te veel van de taart hebben gepakt en niet hebben genoeg hebben gewerkt voor de belangen van hun klanten.

Hoe gaat dat in zijn werk?

U kunt zelf contact opnemen met een influencer die geschikt is voor uw doelgroep of loop door de bestaande netwerken. Houd er rekening mee dat u niet op de grootste partij hoeft in te zetten, omdat ze waarschijnlijk een té hoge compensatie vragen. Dus het is niet helemaal gratis. Maar u kunt toch relatief goedkoop wegkomen. Voeg wat tijd en accounts toe op bijvoorbeeld Instagram die een paar duizend tot 20.000 volgers heeft. Bied hen een product / dienst aan, zodat zij iets voor u posten. Deze berichten werken vaak beter, omdat de kleinere accounts een meer toegewijde doelgroep hebben dan de grote accounts. Geloofwaardigheid is ook nog beter. Win-win!

E-mailmarketing

Werken met e-mailmarketing is iets dat heel krachtig kan zijn voor uw bedrijf. In het begin kan het moeilijk zijn om een lijst met veel abonnees op te bouwen, maar als u e-mailadressen kunt verzamelen via formulieren op de site of bij het afrekenen wanneer de klanten hun aankoop voltooien, kunt u snel een enorme lijst krijgen. Maar houd er rekening mee niet te veel te verkopen in de inhoud, dan zullen de klanten sneller abonneren. Voeg waarde toe door uw klant te helpen met problemen of extra goede deals aan te bieden. E-mail is een perfect distributiekanaal voor alle inhoud die u heeft gemaakt.

Hulpprogramma's zoals Mailchimp, Mail Poet of andere plug-ins, Apsis en het koppelen van de e-mail aan het Google Analytics-account zijn dingen die de moeite waard zijn om een beetje extra te evalueren voordat u aan de slag gaat met uw e-mailmarketing.

Recensies

In het huidige klimaat is het niet alleen kwaliteit en prijs die regeert. Merken zijn vandaag bijzonder kwetsbaar en de minste fout kan veel kosten. Hou daarom uw beoordelingen op Google, Facebook, Trustpilot en andere branche-specifieke services voor u en uw bedrijf in de gaten. Bijvoorbeeld Tripadvisor, Yelp, PriceSpy, Dorunner, etc.

Beantwoord alle beoordelingen. Zowel goede als slechte recensies. Doe het correct en begin niet met een openbare discussie, maar richt de aandacht op wat er is geschreven en geef suggesties voor het verplaatsen van de discussie naar een ander forum, bijvoorbeeld e-mail of telefoon.

Visitekaartje

Onderschat de kracht van offline marketing niet, dat wil zeggen wat niet online op internet wordt gepubliceerd. Als u op beurzen bent en veel klantbijeenkomsten heeft, zijn visitekaartjes een cruciale factor, maar het kan ook een goed idee zijn om een set visitekaartjes met contactgegevens in uw winkel, receptie of elders op kantoor te hebben. Houd er rekening mee dat u ook digitale visitekaartjes kunt maken op uw mobiele telefoon die u kunt verzenden via sms, bluetooth, Air drop, e-mail of iets dergelijks.

Affiliate netwerk

Netwerken zoals KvK of andere meer lokale of regionale bedrijfsnetwerken kunnen een manier zijn om samenwerkingsverbanden met ondernemers te verkopen, kopen en creëren. Er zijn ook veel ontbijtbijeenkomsten of seminars waar u kunt netwerken. Werk ook aan uw zogenaamde "elevator pitch" over uw bedrijf. Leer om in 30 seconden uw bedrijf en product / dienst het beste te beschrijven. Vergeet de visitekaartjes niet!

“Netwerken is niet alleen wanneer jij iets nodig hebt”

PR

Public Relations is iets dat al honderden, zo niet duizenden jaren bestaat. Eerder werd het propaganda genoemd. Veelvoorkomend tijdens de grote oorlogen, presidentsverkiezingen, enz. Maar u, als eigenaar van een klein bedrijf, kunt ook met PR werken. Neem contact op met de plaatselijke krant. Ze zijn blij om over u te schrijven als u een grappig verhaal heeft of iets anders te vertellen hebt. Bijvoorbeeld het hamburgerrestaurant dat vorig jaar gestrande automobilisten voedsel bood tijdens de sneeuwstorm. Niet helemaal gratis, vanwege de kosten van het eten en de tijd om het uit te delen, maar de gecreëerde ruimte en goodwill bereikt duizenden en bouwt hun merk op een positieve manier op. Houd rekening mee dat het niet gehaast uitgevoerd dient te worden, maar echte en eerlijke inspanningen zijn wat werkt en helpt uw merk bekender te maken.

Benchmarking

Benchmarking (vergelijking in het Nederlands) is goed voor bijvoorbeeld het vergelijken van uw bedrijf met de concurrenten. U kunt uw bedrijf kwantitatief of kwalitatief evalueren. Het doel is om te leren en geïnspireerd te worden door anderen en daarmee uw eigen bedrijf te verbeteren. Reageer en houd uw 'business intelligence' bij om te weten welke trends er in uw regio zijn. Er zijn veel tools voor externe analyse zoals Meltwater, Signal Signal, Google's eigen suite, Ahrefs, etc. Sommige hebben gratis versies of proefversies die u kunt gebruiken. Het is meestal voldoende om een aantal nieuwssites, sociale kanalen en hashtags te volgen.

Archief Foto

Als u geen eigen afbeeldingen hebt, kunt u betalen om archief afbeeldingen te gebruiken of oplossingen vinden die gratis zijn. Maar kijk ook eens naar de rechten en Creative Commons bij het verspreiden van foto's. Bij sommige afbeeldingen kunnen bijvoorbeeld geen wijzigingen aangebracht worden en voor de anderen moet u de persoon of site vermelden die de foto heeft gemaakt. Enkele goede sites waar u afbeeldingen kunt vinden zijn unsplash.com, pexels.com, stocksnap.io en pixabay.com.

Begroot uw budget

Wacht even? Het artikel gaat over gratis marketing? Absoluut, maar tijd is geld! En uw materiaal kost geld. Stel dus een budget in voor hoeveel uur u aan elk kanaal of elke marketingactiviteit moet uitgeven. Ontdek ook hoeveel producten / diensten u kunt weggeven of voer demo uit. Maak ten slotte een voorspelling van wat u denkt dat het terug zal geven. ROI (afgekort, ENG - Return On Investment) is uw rendement op uw investering. U wilt gewoon dat een elke bestede euro twee verdiende euros zijn.

Zakelijke Lening voor Marketingplan nodig?

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Ons team hoopt dat u geïnspireerd bent geraakt om via marketing uw bedrijf te laten groeien! Heeft u geld nodig om uw marketingplan in werking te zetten? Dan kan een zakelijke lening van Qeld uitkomst bieden! Aanvragen is gratis, vrijblijvend en duurt slechts 1 minuut. Ontdek hoeveel u zakelijk kunt lenen en zet uw bedrijf in de spotlight met hulp van Qeld!

Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl