Europese Commissie werkt aan noodinterventie energiemarkt

6/9/2022
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

De Europese Commissie werkt aan een noodinterventie op de elektriciteitsmarkt, zo bevestigde voorzitter Ursula Von der Leyen tijdens een bijeenkomst in Slovenië. Von der Leyen komt hiermee terug op een eerder standpunt van de commissie dat ingrijpen niet nodig zou zijn, omdat ze vreest dat de inmiddels recordhoge prijzen voor stroom en gas veel ondernemers in de problemen gaan brengen. 

Energieministers bespreken ingrijpen

Deze vrijdag komen de energieministers van de verschillende EU-landen bijeen om een eventueel ingrijpen verder te bespreken. Waar sommige lidstaten zelf al hebben gekozen voor maatregelen, zoals een prijsplafond, zijn er ook landen die nog geen actie hebben ondernomen (waaronder Nederland). De Europese Commissie kan gezamenlijk ingrijpen mogelijk maken, via bijvoorbeeld een noodinterventie en structurele hervorming van de energiemarkt. 

Prijs van gas en elektriciteit scheiden

Zo wil de Commissie bijvoorbeeld de prijs van gas en elektriciteit scheiden, omdat de torenhoge gasprijs nu ook de prijs van stroom opstuwt. "Met deze exorbitante prijzen zullen we moeten ontkoppelen”, aldus commissievoorzitter Von der Leyen. Het feit dat de commissie erkent dat maatregelen nodig zijn, is een keerpunt in de energiecrisis-discussie. Zo hielden zowel de Europese Commissie als meerdere lidstaten (waaronder wederom Nederland) langere tijd vol dat ingrijpen niet noodzakelijk was. Ook vanuit de financiële wereld werd hiermee ingestemd. Zo sprak De Nederlandsche Bank (DNB) zich nog vorige maand uit tegen steunpakketten voor ondernemers om de torenhoge energieprijzen te compenseren. Volgens de DNB kunnen de meeste bedrijven de huidige energiecrisis prima aan en is overheidssteun daarom overbodig. Echter, na aanhoudende stijging lijken nu ook overheden en instanties terug te komen op eerdere energiecrisis-standpunten.

Maatregelen mogelijk binnen enkele weken

Hoe snel kunnen we een noodinterventie met noodmaatregelen van de Europese Commissie verwachten? Volgens Von der Leyen al binnen enkele weken. Een intensievere herstructurering van de energiemarkt zou daarentegen enkele maanden duren… 

Investeren in energiezuinige oplossingen voor jouw bedrijf

Ben jij als ondernemer getroffen door de energiecrisis? Een zakelijke lening van Qeld kan je helpen om jouw bedrijf te verduurzamen met energiezuinige oplossingen, zoals zonnepanelen, een slimme thermostaat of zelfs een relocatie naar een nieuw, minder energieslurpend bedrijfspand. Onze zakelijke leningen hebben geen opstartkosten of bindende looptijd - en we maken het geld bij goedkeuring binnen 24 uur naar je over. Benieuwd naar jouw leenmogelijkheden? Vraag dan nu een gratis, vrijblijvende offerte voor een zakelijke lening aan en ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen!

Tip: Je leest meer over energiezuinige alternatieven in ons blog 'Zo bespaar jij op je energierekening'.

Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl