DNB: Financiële steun voor ondernemers tijdens energiecrisis is niet nodig


Teleurstellend nieuws vanuit de financiële markt: De Nederlandsche Bank (DNB) spreekt zich uit tegen steunpakketten voor ondernemers om de torenhoge energieprijzen te compenseren. Volgens de DNB kunnen de meeste bedrijven de huidige energiecrisis prima aan en overheidssteun is daarom overbodig. De Nederlandsche Bank (DNB) komt tot deze conclusie op basis van eigen berekeningen naar aanleiding van de stijgende energieprijzen, meldt het FD.
Meeste bedrijven zijn in staat om zelf extra kosten op te vangen
De DNB onderzocht hoe bedrijven geraakt worden door de energiecrises en wat de mogelijke financiële gevolgen voor ondernemers kunnen zijn. De conclusie: de meeste bedrijven zijn in staat om de extra kosten zelf op te vangen. De Nederlandsche Bank beweert zelfs dat als gas tweemaal zo duur wordt als eind vorig jaar - of zelfs nog duurder - de meeste bedrijven nog in staat zullen zijn om die kosten te dekken. Volgens de DNB is dit mede dankzij recordwinsten in 2021 en het eerste kwartaal van het jaar. Daarom raadt de toezichthouder het kabinet af om met aanvullende subsidies of steunregelingen te komen.
Energie-intensieve sectoren uitgezonderd
Een kanttekening wordt geplaatst bij sommige energie-intensieve sectoren in de industrie en productie, zoals staal en chemie, welke sneller in problemen dreigen te komen. Het gaat dan specifiek om bedrijven waar energiekosten vóór de energiecrisis al 3% tot meer dan 7% van de netto-omzet uitmaken, maar volgens de De Nederlandsche Bank is dit slechts een klein deel van de economie - en geen reden voor algemene steunpakketten.
Ministers van Financiën: geef geen gehoor aan vraag naar compensatie
Het advies van de DNB om ondernemers geen steun te bieden, echoot eerdere adviezen vanuit de internationale politiek. Zo riepen vorige maand meerdere ministers van Financiën de lidstaten van de eurozone op om geen gehoor te geven op de vraag naar extra compensatie. De DNB erkent wel dat sommige ondernemers in de financiële problemen kunnen komen door de energiecrisis, maar zien hier geen rol van de overheid in.
Een bedrijfslening als alternatief op subsidie
Volgens het artikel in het FD oppert de DNB dat in dit geval ‘private financiers’ kunnen inspringen. Oftewel: kun jij jouw energierekening niet meer betalen of loop je achter op je facturen? Dan wijst de DNB naar een zakelijke lening via een kredietverstrekker, zoals een bank of een partij als Qeld, als oplossing.
Of de overheid het advies van de DNB overneemt en geen steunpakketten inzet, blijft afwachten.
Tip: Ontdek hoe jij zelf stappen kunt ondernemen om jouw energierekening te verlagen en energiearmoede te voorkomen in ons blog ‘Zo bespaar jij als ondernemer op jouw energierekening’.
Qeld kan je helpen jouw energierekening te dekken en/of te investeren in energiezuinige oplossingen
Heb jij in de tussentijd behoefte aan overbrugging voor de torenhoge energiekosten? Dan kun je altijd vrijblijvend een zakelijke lening aanvragen bij Qeld. Je kunt onze lening gebruiken voor extra liquiditeit als je rekeningen moet betalen, maar ook om bijvoorbeeld te investeren in energiezuinige oplossingen. Het aanvragen van een zakelijke lening is bij Qeld altijd 100% vrijblijvend, je zit nergens aan vast. Ontdek vandaag wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen en dien jouw aanvraag voor een gratis offerte in via onze homepagina!