De fiscale voordelen van elektrisch rijden

30/8/2021
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Maak jij gebruik van een bedrijfswagen voor je zaak? Dan kun je diverse fiscale voordelen behalen als je overstapt naar elektrisch rijden! De overheid biedt meerdere beloningen, vrijstellingen en subsidies voor elektrisch rijden, omdat dit bijdraagt aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Qeld zet deze interessante voordelen op een rij: 

De MIA-regeling

In 2021 mag je dankzij de milieu-investeringsaftrek (MIA) tot 36% van het investeringsbedrag afschrijven van de winst. Naast de aanschafkosten van de bedrijfswagen, mag je ook de kosten van (ingebouwde) accessoires, een elektrisch oplaadpunt, een verwijderingsbijdrage en legeskosten in dit bedrag meenemen. De overheid heeft ruim € 114 miljoen beschikbaar gesteld voor ondernemers die aanspraak willen maken op de MIA-regeling, dus doe hier je voordeel mee! 

Let op: Om aanspraak te maken op de MIA moet de nieuwe elektrische bedrijfswagen wel op de lijst van ‘positieve lijst-voertuigen’ van de overheid staan. Je kunt checken of jouw beoogde elektrische voertuig hieronder valt door deze link te bezoeken: Positieve lijst bij de Milieulijst 2021.

De Vamil-regeling 

De Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) is nog een regeling die je fiscaal voordeel kan opleveren bij aanschaf van een elektrische bedrijfswagen. De Vamil-regeling laat je tot 75% van je ‘duurzame investeringskosten’ afschrijven. Het beste nieuws? Je kunt de VAMIL en de MIA met elkaar combineren, zodat de aanschaf van een elektrische wagen nog aantrekkelijker wordt. 

Rekenvoorbeeld Vamil-regeling

Schaf je een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel (elektrische auto) aan voor €50.000, dan kun je ervoor kiezen om dit investeringsjaar 75% van het totale aanschafbedrag in één keer af te trekken van de winst, oftewel: € 37.500. Dit levert je direct een liquiditeitsvoordeel op. 

Meer weten of de MIA- en VAMIL-regelingen? Klik hier om meer te lezen over deze regelingen, voorwaarden en hoe je op deze aanspraak kunt maken. 

Belastingvrijstelling

Als ondernemer hoeft je geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en MRB (motorrijtuigenbelasting) te betalen op een elektrische auto. Elektrische auto’s dragen niet bij aan CO2-uitstoot en zijn daarom vrijgesteld van BPM.

Daarnaast heeft de overheid, om duurzaam rijden te stimuleren, deze voertuigen tevens vrijgesteld van de MRB tot 2025. Dit betekent dat je profiteert van dubbele vrijstelling als je de overstap maakt naar een elektrische bedrijfswagen.

Gemeentelijke subsidies

Naast de MIA- en VAMIL-regelingen en belastingvrijstellingen, is het in bepaalde gemeenten ook mogelijk om aanspraak te maken op aanvullende subsidies. Welke dit zijn, en wat de hoogte van de subsidies is, hangt af van de specifieke regio. Zo biedt de gemeente Amsterdam het ‘Actieplan Schone Lucht’, waarmee bedrijven in de regio tot € 40.000 subsidie kunnen ontvangen op elektrische voertuigen (inclusief tweedehandse elektrische bedrijfswagens).

Wil je elektrisch gaan rijden? Neem dan contact op met je eigen gemeente om te informeren of deze aanvullende subsidies op ‘groen’ rijden biedt. 

Financiering voor elektrische bedrijfswagens

Wil jij upgraden naar een elektrische bedrijfswagen? Dan kan een zakelijke lening van Qeld je snel van de juiste financiering voorzien om de overstap te maken naar duurzaam rijden.

De zakelijke leningen van Qeld hebben geen opstartkosten, geen verborgen kosten en geen bindende looptijd. Dit geeft je de kans om de lening op ieder moment volledig boetevrij af te lossen, zodat je alleen betaalt voor de periode dat je de lening daadwerkelijk nodig hebt. 

Benieuwd hoeveel jij als ondernemer kunt lenen voor een elektrische bedrijfswagen? Vraag dan nu een gratis offerte voor een Qeld-lening aan en ontdek direct wat jouw leenmogelijkheden zijn!

Het aanvragen van een kostenberekening voor een zakelijke lening duurt slechts één minuut en is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Ons team komt spoedig bij je terug om de mogelijkheden te bespreken!


🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl