De beste domein-extensies voor jouw website

30/3/2021
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Heeft jouw bedrijf momenteel een website die eindigt op .nl? Dan is het interessant om je online aanwezigheid te verbeteren met een extra domeinnaam, eindigend op een alternatieve extensie zoals .shop of .eu. Dit kan extra verkeer naar je website sturen en meer potentiële klanten met jouw bedrijf in aanraking laten komen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? We zetten een aantal populaire extensie-opties voor jouw website op een rij:

Wat is de domein-extensie van mijn website?‍

Laten we eerst even kort uitleggen wat een domein-extensie (ja, een hele mondvol) is. Een websiteadres bestaat uit twee delen: je domeinnaam (bijvoorbeeld Google, Wikipedia, Mediamarkt, etc.) gevolgd door een extensie (bijvoorbeeld .com, .nl, .info, etc.). Simpelweg is de domein-extensie dus een korte toevoeging achter de punt die webverkeer naar de juiste bestemming leidt.

‍Waarom wil ik een extra domein-extensie registreren?‍

Er zijn meerdere voordelen aan het registreren van een extra domein-extensie. Zo kan het registeren van een domein helpen om fraude te voorkomen, ruimte reserveren voor toekomstige bedrijfsplannen en tevens meer online verkeer naar je website sturen.

Fraude en misbruik voorkomen

Het registreren van een extra domein-extensie kan mogelijk fraude en misbruik voorkomen. Hoe? Sommige bedrijven kopen bewust de domein-extensies van hun concurrenten. Dit betekent dat als een klant bijvoorbeeld jouw bedrijfsnaam/domeinnaam intikt, maar per ongeluk .com in plaats van .nl erachter zet, ze plots terecht komen op de website van je concurrent. Ja, dit gebeurt veel vaker dan je denkt en is een sluwe manier van zaken doen. Daarom is het slim om jouw bedrijfsdomein te reserveren met diverse extensies.

Bijvoorbeeld: bouwbedrijfdevries.nl + bouwbedrijfdevries.com + bouwbedrijfdevries.eu. Door meerdere variaties van jouw websiteadres te registreren, voorkom je dat je concurrent online jouw (potentiële) klanten kaapt. 

Toekomstige bedrijfsuitbreiding‍

Heb je plannen om je bedrijf uit te breiden door ook met het buitenland zaken te gaan doen? Dan is nu het moment om alvast de juiste domeinextensies te veroveren! Wil je bijvoorbeeld vindbaar zijn voor Belgische klanten? Dan is een .be-extensie onmisbaar. Wil je voor de hele wereld vindbaarder zijn? Overweeg dan een .com- of een .info-extensie. Een .nl-extensie maakt je makkelijker te lokaliseren voor Nederlandse gebruikers, maar het betekent ook dat je lastiger te vinden bent voor klanten in het buitenland. Een extra domein-extensie is daarom voor klanten met internationale ambities simpelweg een must-have.

Meer online verkeer naar je website

De registratie van extra domein-extensies kan tevens extra bezoekers voor je website genereren. Met meerdere domeinnamen- en extensies vergroot je de kans dat (potentiële) klanten je bedrijf weten te vinden via Google en andere zoekmachines. Registreer je de domein-extensies .nl en .com, dan loop je geen bezoekers mis die per ongeluk het verkeerde achter de punt intikken - iets dat vooral veel voorkomt met .nl- en .com-domeinen. 

Welke domein-extensies kan ik kiezen?

Er zijn honderden verschillende domein-extensies beschikbaar, dus de keuze is simpelweg reuze. Dat gezegd hebbende, je kunt domein-extensies grotendeels in 2 verschillende soorten verdelen: extensies die verwijzen naar een locatie (bijvoorbeeld .nl, .be, .amsterdam) en extensies die verwijzen naar het type website of bedrijf (bijvoorbeeld .shop, .kitchen, .travel). 

Domein-extensies die naar een land of plaats verwijzen worden ‘Country Code Top Level Domains (ccTLD’s) genoemd. Een domein-extensie die naar een branche of type website verwijzen heten Generic Top Level Domains (GTLD’s).

Wat kost een domein-extensie?

Hoeveel kost het om jouw website ook bereikbaar te maken met een extra domein-extensie zoals .be of .shop? Dat hangt af van je huidige hostingprovider en je domeinnaam. We hebben onderstaand de gemiddelde jaarlijkse kosten van diverse hostingproviders op een rij gezet:

 • .nl: €5
 • .be: €7
 • .eu: €10
 • .com:  €12
 • .org:  €12
 • .biz:  €12  
 • .info:  €12
 • .nu: €30
 • .shop: €35
 • .amsterdam: €35
 • .training: €35
 • .expert: €50

Wat is de beste domein-extensie voor mijn bedrijf?

De beste domein-extensie voor jouw bedrijf? Daar kan alleen jij over oordelen. Iedere extensie heeft zijn voor- en nadelen. Zo vergroot een .com-extensie je vindbaarheid voor klanten, maar kost deze extensie ook meer dan een standaard .nl-extensie. Voor webwinkels kan het tevens aantrekkelijk zijn om een .shop-extensie te registreren, maar zitten hier wederom extra kosten aan verbonden. Advies nodig? Meestal kan je hostingprovider je informeren over de opties en je helpen jouw domeinnamen en -extensies uit te breiden. 

Investeer in jouw website met een zakelijke lening van Qeld!

Wil je nog meer investeren in het online visitekaartje van je bedrijf? Een flexibele bedrijfslening van Qeld kan gebruikt worden voor online marketing, het bouwen van een nieuwe website en andere digitale investeringen. Qeld biedt leningen van € 1000 tot € 200.000, zonder verborgen kosten of vaste looptijd. Nieuwsgierig? Vraag dan vrijblijvend een offerte voor een zakelijke lening aan en ontdek direct voor hoeveel bedrijfskrediet jij in aanmerking komt!Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl