Corona-steunregelingen stoppen per 1 oktober 2021

30/8/2021
4
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld


Het demissionaire kabinet heeft aangekondigd om per 1 oktober 2021 te stoppen met de huidige coronasteun aan ondernemers. Dit betekent dat er definitief een einde komt aan steunregelingen zoals de NOW, TVL en Tozo. Daarnaast is er per 1 oktober ook geen belastinguitstel meer mogelijk voor ondernemers. 

Het kabinet schrijft in een Kamerbrief van 30 augustus: “Na een periode van circa anderhalf jaar aan intensieve economische steun komt daarmee per 1 oktober een einde aan het generieke deel van het steunpakket. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, TOZO, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd.”

Het kabinet is van mening dat de huidige steunmaatregelen het economisch herstel in de weg zitten. “Doorgaan met generieke steun heeft een verstorende werking op het huidige herstel van de economie”, schrijft het kabinet in een Kamerbrief. Er wordt in de brief ook benadrukt dat er vertrouwen is dat de economie ook zonder steun kan herstellen: "De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag.”

Wat dit voor ondernemers zelf betekent, moet nog duidelijk worden. In ieder geval zal een deel van ondernemend Nederland geacht worden om op eigen kracht verder te groeien, ook als de financiële buffer er niet meer is. Een toename van faillisementen is meerdere keren benoemd als mogelijk gevolg, al zijn sommige experts van mening dat het merendeel van bedrijven weer voldoende is aangesterkt om niet in directe financiële problemen te komen door het stoppen van steun. 

Het kabinet bevestigt dat het stopzetten van de generieke steun niet direct betekent dat alle steun stopt. Het benadrukt dat het voornemen is om in het vierde kwartaal diverse regelingen nog van kracht te laten, om in beperkte mate ondernemers nog ondersteuning te bieden in deze overgangsperiode. Zo wordt bijvoorbeeld de onbelaste reiskostenvergoeding nog tot het einde van het jaar voortgezet. 

Daarnaast bevestigt het kabinet dat er wordt gekeken naar een aanvullende compensatieregeling voor nachtclubs en discotheken, mochten deze na 1 oktober 2021 nog steeds te maken hebben met gedwongen sluitingen. 

Je leest meer over dit onderwerp via de website van de Rijksoverheid. Klik hier om deze te openen.

Alternatieve financiering

Zorgt het stoppen van de huidige steunregelingen voor een gat in je begroting? Qeld kan je helpen om een periode van financiële onzekerheid te overbruggen! Een zakelijke lening van Qeld kan gebruikt worden voor alle leendoelen, inclusief overbruggingssteun.

Het aanvragen van een offerte voor een bedrijfslening van Qeld is altijd gratis en vrijblijvend: je zit nergens aan vast.

Ontdek nu jouw leenmogelijkheden en vind snel de juiste financiering om te investeren in jouw toekomst - ook zonder steun van de overheid!🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl