Beveilig jouw digitale gegevens

26/4/2023
6
minuten

Johannes Stevense

Marketing Manager
Qeld

In het huidige digitale tijdperk is het beveiligen van jouw gegevens steeds belangrijker geworden. Je gegevens kunnen persoonlijke informatie, financiële gegevens en vertrouwelijke bedrijfsinformatie bevatten, die allemaal moeten worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang. Een gebrek aan beveiliging van jouw gegevens kan leiden tot identiteitsdiefstal, financieel verlies en reputatieschade. Dit geldt niet alleen voor jou als persoon, maar ook voor jouw bedrijf.

Bij Qeld nemen we jouw digitale veiligheid heel serieus en zorgen we ervoor dat al jouw gegevens veilig zijn. Maar er zijn ook dingen die jij zelf kunt doen om jouw digitale veiligheid te verbeteren. Wij leggen je uit wat de gevaren zijn en hoe jij je het beste kunt beschermen:

Bescherm je identiteit

Een van de belangrijkste redenen waarom het essentieel is om jouw gegevens te beveiligen, is om jouw identiteit te beschermen. Je identiteit dient als toegangspoort tot jouw gegevens en elke inbreuk op jouw identiteit kan leiden tot ongeoorloofde toegang tot jouw persoonlijke en vertrouwelijke informatie.

Binnen een bedrijf worden wachtwoorden regelmatig gedeeld tussen medewerkers, daarom is het essentieel om deze wachtwoorden regelmatig te wijzigen en unieke wachtwoorden te maken die moeilijk te raden zijn. Dit beveiligt jouw identiteit beter en maakt het lastiger voor anderen om bij jouw gegevens te komen.

Verschillende soorten aanvallen

Er zijn verschillende soorten aanvallen die jouw gegevens in gevaar kunnen brengen:

Phishing

Een veel voorkomende aanval is phishing, waarbij e-mails, sms-berichten of telefoontjes worden gebruikt om individuen te misleiden om gevoelige informatie vrij te geven. Hackers gebruiken social engineering-tactieken om je te laten haasten om informatie te verstrekken of geld te sturen.

Spoof-sms

Spoof-sms is een andere vorm van phishing waarbij hackers nep sms-berichten verzenden die van een vertrouwde bron lijken te komen. Om dergelijke aanvallen tegen te gaan, is het raadzaam om via een ander kanaal contact op te nemen met de afzender en niet te reageren op verdachte e-mails of (sms-) berichten.

Cross-platform wachtwoorden

Wanneer hackers achter jouw accountnaam en wachtwoord komen, kunnen zij deze ook op andere platforms gebruiken. Dit kan gebeuren als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt, waardoor hackers gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot jouw gegevens. Apparaten met een verouderde software zijn ook kwetsbaar voor aanvallen omdat ze beveiligingsproblemen hebben die door hackers kunnen worden uitgebuit.

Handige tools om jouw digitale gegevens te beschermen

Er zijn verschillende tools beschikbaar om je te helpen jouw gegevens te beveiligen. Een van de meest effectieve tools is multi-factor authenticatie, waarbij twee of meer authenticatie factoren worden gebruikt om toegang te krijgen tot een account. Je kunt bijvoorbeeld een wachtwoord en een authenticatie-app gebruiken om toegang te krijgen tot jouw account. Het is echter essentieel om een back-up-methode te hebben voor het geval je het apparaat met de authenticator-app kwijtraakt.

Het gebruik van een wachtwoordbeheerder, zoals Bitwarden of 1Password, kan ook helpen om jouw gegevens te beveiligen. Deze tools genereren unieke wachtwoorden voor elk account, waardoor het voor hackers moeilijk wordt om toegang te krijgen tot meerdere accounts. Ze kunnen fungeren als jouw authenticatie-app en tegelijkertijd een veilige back-up-methode.

Het is echter belangrijk op te merken dat het gebruik van een wachtwoordbeheerder betekent dat al jouw wachtwoorden op één plek worden opgeslagen, dus het is van cruciaal belang om de wachtwoordbeheerder zelf te beveiligen met een veilig wachtwoord en een authenticatie-app.

In extreme gevallen kun je een hardware-beveiligingssleutel gebruiken die de FIDO2-standaard ondersteunt (bijvoorbeeld Titan of Yubikey) als extra beveiligingslaag. Dit omvat het gebruik van een fysiek apparaat om de toegang tot jouw account te verifiëren. Het is dan wel belangrijk om een back-up sleutel te hebben voor het geval de originele sleutel verloren of gestolen wordt.

Wat moet je doen als jouw gegevens gelekt zijn

Als jouw gegevens zijn geschonden, is de eerste stap het vaststellen van de omvang van de inbreuk en het nemen van passende maatregelen. Dit kan betekenen dat je wachtwoorden wijzigt, autoriteiten op de hoogte stelt of zelfs contact opneemt met getroffen personen. Je kunt websites zoals havibeenpwned gebruiken om te controleren of jouw account betrokken is geweest bij een inbreuk.

Bij het starten van een nieuw bedrijf is het essentieel om wachtwoorden te beveiligen en multifactor-authenticatie te gebruiken om jouw gegevens te beschermen. Het is ook raadzaam om voor elke medewerker unieke accounts te gebruiken en ervoor te zorgen dat alle apparaten regelmatig worden bijgewerkt om beveiligingsproblemen te voorkomen.

Kortom, het beveiligen van jouw gegevens is van vitaal belang in het huidige digitale tijdperk. Het is essentieel om tools zoals multifactor-authenticatie, wachtwoordbeheerders en hardwaresleutels te gebruiken om jouw gegevens te beschermen. Het regelmatig bijwerken van apparaten, het gebruik van unieke accounts en het regelmatig wijzigen van wachtwoorden kan jou ook helpen de veiligheid van jouw gegevens en die van je bedrijf te beschermen.

De digitale veiligheid van jouw bedrijf financieren

Wil jij investeren in de digitale veiligheid van jouw bedrijf? Dan kan een zakelijke lening van Qeld de ideale oplossing bieden. Wij verstrekken leningen vanaf €1000, zonder bindende looptijd of opstartkosten. Het aanvragen van een offerte is gratis en geheel vrijblijvend. Benieuwd naar jouw leenmogelijkheden? Dien dan nu een aanvraag in via deze link!

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl