De Belastingdienst begint weer met het versturen van aanmaningen en dwangbevelen

24/9/2021
6
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Ondernemers opgelet: de Belastingdienst start weer met het versturen van betalingsherinneringen, aanmaningen en dwangbevelen naar bedrijven met een betalingsachterstand. Dit betekent dat als jij een betalingsachterstand op jouw belasting hebt en geen bijzonder uitstel hebt aangevraagd, je op zeer korte termijn een blauwe envelop door de brievenbus krijgt.

Qeld zet een aantal belangrijke vragen over dit besluit van de Belastingdienst op een rij:

Waarom start de Belastingdienst nu met de invorderingswerkzaamheden? 

Kort samengevat: omdat de Belastingdienst verwacht dat ondernemers inmiddels voldoende hersteld zijn van de klappen die ze tijdens de coronacrisis hebben gehad.

De Belastingdienst schrijft op de eigen website: "Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst zoveel mogelijk rekening gehouden met de bijzondere situatie van particulieren en ondernemers. Aan de ene kant door de fiscale steunmaatregelen van het kabinet zo goed mogelijk uit te voeren. Aan de andere kant door het gewone werk soms anders aan te pakken. Zo heeft de invordering van belastingschulden vanaf maart 2020 grotendeels stilgelegen. Maar de beperkende coronamaatregelen zijn nu versoepeld en het economische leven komt vrijwel overal weer op gang. Daarom pakken wij de invorderingswerkzaamheden geleidelijk weer op.”  

Wanneer kan ik een blauwe envelop van de Belastingdienst verwachten? 

Ondernemers die nog een belastingaanslag moeten betalen en daarover in het verleden al een herinnering of aanmaning hebben ontvangen, krijgen eerst een vooraankondiging in de bus. Heb je meerdere belastingaanslagen openstaan? Dan ontvang je ook meerdere vooraankondigingen over de invordering van je schuld. 

De Belastingdienst heeft het volgende schema bekend gemaakt voor de invorderingswerkzaamheden:

- Vanaf eind september begint de Belastingdienst met het sturen van vooraankondigingen.

- Vanaf begin oktober begint de Belastingdienst met het sturen van betalingsherinneringen.

- Vanaf begin november begint de Belastingdienst met het sturen van aanmaningen.

- Vanaf begin januari 2022 begint de Belastingdienst met het sturen van dwangbevelen.

Worden er extra kosten in rekening gebracht als ik niet op tijd betaal?

Ja, het is mogelijk dat de Belastingdienst extra kosten in rekening brengt als je niet tijdig je betalingsachterstand voldoet. Dit zegt de Belastingdienst er zelf over: “Wij willen samen met u voorkomen dat uw belastingschuld te hoog oploopt. En dat u extra kosten moet betalen voor een aanmaning of dwangbevel. Probeer in ieder geval zo snel mogelijk te betalen óf uitstel van betaling aan te vragen.”

Wat moet ik doen als ik mijn achterstand niet kan betalen?

Heb je niet het werkkapitaal om direct je betalingsachterstand te voldoen? Dan heb je een aantal opties. Je hebt nog de kans om tot 30 september 2021 bijzonder uitstel van betaling aan te vragen, waardoor je pas op 1 oktober 2022 begint met het aflossen van je openstaande schuld (mocht dit worden goedgekeurd door de Belastingdienst). 

Een zakelijke lening ter overbrugging

Een alternatief is een kortlopende zakelijke lening ter overbrugging. Zo kun je bijvoorbeeld bij Qeld een zakelijke lening aanvragen om direct je Belastingschuld te voldoen. Het voordeel van een zakelijke lening bij Qeld is dat je deze op ieder moment volledig boetevrij kunt aflossen en niet aan een bindende looptijd vastzit. Denk je bijvoorbeeld slechts een paar maanden nodig te hebben om de lening terug te betalen? Dan kan een kortlopend krediet een handige oplossing zijn, gezien je bij Qeld alleen betaalt zolang je de lening nodig hebt. Deze oplossing betekent dat je binnen enkele maanden schuldenvrij kan zijn, in plaats van pas eind 2022 of later.

Het aanvragen van een offerte voor een zakelijke lening is altijd gratis en vrijblijvend bij Qeld, dus je zit nergens aan vast als je benieuwd bent naar jouw leenmogelijkheden!

Ontvang ik een aanmaning als ik al bijzonder uitstel van betaling hebben gekregen?

Behoor jij tot één van de 270.000 ondernemers die tijdens de coronacrisis zelf uitstel van belastingbetaling hebt aangevraagd? Dan zul je nu geen aanmaning of betalingsherinnering van de Belastingdienst ontvangen, mits je goedkeuring hebt gekregen van uitstel. Ondernemers die gebruik maken van de regeling voor bijzonder uitstel van betaling gaan pas vanaf 1 oktober 2022 hun schuld terugbetalen en ontvangen hiervoor op termijn een voorstel voor een betaalschema.

Let op: alle ondernemers, ook degene die bijzonder uitstel hebben aangevraagd, worden per 1 oktober 2021 geacht om weer volgens de standaard regels belasting te gaan betalen. De regel van bijzonder uitstel is dus alleen van toepassing op een eventuele openstaande belastingschuld tot 1 oktober 2021 en kan niet gebruikt worden om toekomstige betalingen uit te stellen. 

Kom ik nog in aanmerking voor bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst?

Ja, op het moment van schrijven nog wel! Je kunt tot 30 september 2021 aanspraak maken op bijzonder uitstel over jouw opgebouwde belastingschuld tot 1 oktober 2021. Keurt de Belastingdienst je verzoek goed? Dan begin je per 1 oktober 2022 met terugbetalen van de schuld en heb je maximaal 5 jaar de tijd (tot 1 oktober 2027) om deze volledig af te lossen. Klik hier om via de Belastingdienst meer te lezen over uitstel van betaling en voor welke belastingen deze regel van toepassing is.

Wat moet ik doen als ik nog vragen heb over mijn betalingsachterstand of bijzonder uitstel van betaling?

Neem contact op met de Belastingdienst! We snappen dat belastingen soms ingewikkeld zijn en dat je als ondernemer niet staat te springen om het gesprek over een achterstand aan te gaan. Echter, het is enorm belangrijk dat je grip houdt op je eigen financiële situatie en eventuele schulden. Daarom raden we je aan om, bij vragen, direct contact op te nemen met de Belastingdienst om je situatie te bespreken. 

Bel de gratis BelastingTelefoon

Je kunt altijd bellen met de Belastingdienst via de BelastingTelefoon op het gratis telefoonnummer 0800 - 0543. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Let op: als je persoonlijke informatie wilt bespreken, zul je je moeten identificeren via je RSIN-nummer. Je hebt dit nummer gekregen van de Kamer van Koophandel, dus zorg dat je dit bij de hand hebt als je belt, anders kunnen de medewerkers van de Belastingdienst geen privacy-gevoelige info met je bespreken.

Verhoging van een zakelijke lening voor bestaande Qeld-klanten

Heb je op dit moment een lopende lening bij Qeld? Dan kun je misschien een verhoging van de lening krijgen als je dit geld wilt gebruiken om direct jouw belastingschuld af te lossen. Het aanvragen van een verhoging van je zakelijke lening is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Ons team neemt je aanvraag direct in behandeling en komt spoedig bij je terug met een persoonlijk aanbod en/of toelichting over je leenmogelijkheden! 

Het aanvragen van een verhoging van je lopende zakelijke lening is het snelst en eenvoudigst via het Mijn Pagina-klantenportaal. Klik hier om deze te openen en in te loggen. Je kunt ons ook altijd telefonisch bereiken of een mail sturen naar support@qeld.nl als je vragen hebt over een mogelijke leningverhoging. 


🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl