Belangrijkste wetswijzigingen voor zzp’ers in juli 2021

29/6/2021
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld


Ondernemers opgelet: vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe wetten en regels voor zzp'ers, zoals het verbod op ongevraagde telefonische verkoop en aanpassingen omtrent Auteursrecht. Qeld zet de belangrijkste veranderingen en wetswijzigingen voor zzp'ers op een rij:

  • Verbod op ongevraagde telefonische verkoop
  • Betere bescherming Auteursrecht
  • Nieuwe regels bestuur en toezicht voor bedrijven met rechtspersonen
  • Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt
  • Verkoop en gebruik van wegwerp-plastic verboden

Verbod op ongevraagde telefonische verkoop

Goed nieuws voor eenmanszaken! Vanaf 1 juli 2021 is het verboden om jou als zzp'er ongevraagd te benaderen voor telefonische verkoop. Dit betekent dat die vervelende verkooptelefoontjes over een nieuwe printer of internetabonnement verleden tijd zijn. Bedrijven mogen je alleen telefonisch voor verkoop benaderen als je hiervoor expliciet vooraf toestemming hebt verleend, bijvoorbeeld door je in te schrijven op een nieuwsbrief. 

Let op! Gebruik jij telemarketing om potentiële klanten te benaderen? Dan zul je, per 1 juli 2021, ook zelf specifiek toestemming moeten vragen voordat je telefonisch je diensten en/of producten aan personen (of andere zzp'ers) kunt aanbieden. Nog een wijziging is dat je alleen consumenten en eenmanszaken mag bellen als je nummerherkenning hebt ingeschakeld, anoniem bellen is niet meer toegestaan. 

Je leest meer over dit onderwerp hier


Betere bescherming Auteursrecht

In juli 2021 is aangepaste Europese wetgeving omtrent auteursrecht volledig van kracht. Deze nieuwe regels over auteursrecht zijn een aanvulling op bestaande Europese regels en sluiten beter aan bij het digitaal gebruik van beschermd materiaal. 

Deze aangepaste regels omtrent auteursrecht geven jou als zzp’er een betere onderhandelingspositie als je creatieve diensten levert voor online gebruik. Als jij bijvoorbeeld wordt ingehuurd om teksten te schrijven, video’s te maken of andere digitale content te creëren, behoud je het auteursrecht, tenzij je officieel de rechten overdraagt. Kies je ervoor om zelf het auteursrecht op jouw werk te behouden? Dan moet een opdrachtgever je altijd informeren (en vergoeden) als deze jouw werk (her)gebruikt voor andere doeleinden. 

Je leest meer over de recente wijzigingen van de wetgeving omtrent Auteursrecht hier.


Nieuwe regels bestuur en toezicht voor bedrijven met rechtspersonen

Een eenmanszaak is in bezit van een natuurlijk persoon en valt niet onder de noemer ‘rechtspersoon’, want er is geen scheiding tussen privé- en bedrijfsvermogen. Heb je echter de rechtsvorm van je bedrijf gewijzigd of overweeg je om deze om te zetten? Houd er dan rekening mee dat er nieuwe wet- en regelgeving komt voor bestuur en toezicht van ondernemingen met een rechtspersoonlijkheid, zoals verenigingen, nv’s, bv’s en stichtingen. 

Voor eenmanszaken zonder rechtspersoon is deze wetswijziging niet enorm relevant, maar het kan allicht geen kwaad om op de hoogte te zijn van wat er verandert, mocht je in de toekomst wel de rechtsvorm van je bedrijf willen veranderen. 

Je leest meer over dit onderwerp hier.


Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt

Maak jij als zzp’er gebruik van e-Herkenning: de digitale sleutel voor ondernemers van de overheid? Let dan op, want het basis betrouwbaarheidsniveau EH1 is niet meer geldig vanaf juli 2021. Als je momenteel gebruik maakt van niveau EH1 om veilig in te loggen bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst of de gemeente, zul je jouw toegang moeten upgraden om gebruik te blijven maken van deze beveiligde inlogmethode. 

De Kamer van Koophandel zegt dat leveranciers van de eHerkenningsmiddelen, zoals KPN, Zlogin, DigiDentity en QuoVadis, hun klanten hierover moeten informeren. Dat gezegd hebbende, mocht je gebruik maken van een niveau EH1-inlogsysteem en nog niets gehoord hebben, trek dan zelf aan de bel bij jouw leverancier en regel op tijd de juiste upgrade!

Lees meer over dit onderwerp hier


Verkoop en gebruik wegwerp-plastic verboden

Vanaf 3 juli 2021 wordt de verkoop van wegwerp-plastic hoogstwaarschijnlijk verboden. Deze wetswijziging is nog niet definitief (het ligt ter goedkeuring bij de Tweede en Eerste Kamer). Echter, wij raden je aan om je alvast voor te bereiden op de mogelijke veranderingen:

Heb jij als zzp’er een winkel of horecabedrijf en maak je gebruik van producten van wegwerp-plastic? Dan mag je - volgens de voorgestelde nieuwe wetgeving omtrent wegwerp-plastic -  de huidige voorraad, bijvoorbeeld plastic rietjes, voedsel- en drankcontainers en wegwerpbestek, opmaken. Let op: zodra je huidige voorraad op is, zul je op zoek moeten naar duurzame alternatieven zoals wegwerpproducten van hout, bamboe of andere milieuvriendelijke materialen. Ook wegwerpproducten die ‘slechts gedeeltelijk’ gemaakt zijn van plastic worden per de nieuwe wet- en regelgeving verboden. 

Je leest meer over het verbod op producten van wegwerp-plastic hier

Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl