Belangrijkste wetswijzigingen voor mkb'ers in juli 2021‍

29/6/2021
6
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Belangrijkste wetswijzigingen voor mkb'ers in juli 2021

Ondernemers opgelet: vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe wetten en regels voor mkb'ers, zoals verhoging van het minimumloon en btw-heffing voor internationale e-commerce. Qeld zet de belangrijkste veranderingen en wetswijzigingen voor mkb'ers op een rij:

  • Nieuwe regels bestuur en toezicht voor coöperaties, stichtingen en verenigingen
  • Verbod op ongevraagde telefonische verkoop
  • Aangepaste btw-regelgeving voor internationale webshops 
  • Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt
  • Verkoop en gebruik van wegwerp-plastic verboden
  • Het minimumloon gaat omhoog
Nieuwe regels bestuur en toezicht voor coöperaties, stichtingen en verenigingen
Heeft jouw onderneming de rechtsvorm van coöperatie, stichting of vereniging? Houd dan rekening met nieuwe regelgeving omtrent bestuur en toezicht. Per 1 juli 2021 gaat de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) in. Deze wet geeft alle rechtspersonen dezelfde eisen voor bestuur en toezicht, tot op heden alleen van toepassing op nv’s en bv’s. Dit betekent dat er nieuwe wetgeving komt voor bestuurders en toezichthouders van verenigingen, coöperaties en stichtingen op het gebied van taakvervulling, meervoudig stemrecht, ontslagrecht en aansprakelijkheid in geval van onbehoorlijke taakvervulling. 

Je leest meer over dit onderwerp hier

Verbod op ongevraagde telefonische verkoop
Vanaf 1 juli 2021 wordt ongevraagde telefonische verkoop verboden. Gebruik jij telemarketing om potentiële klanten te benaderen? Dan zul je, per 1 juli 2021, specifiek toestemming moeten vragen voordat je telefonisch je diensten en/of producten aan personen (of eenmanszaken) kunt aanbieden. Je kunt toestemming vragen (opt-in) door consumenten zich te laten inschrijven op jouw nieuwsbrief, mits je vermeldt dat het telefoonnummer gebruikt kan worden voor telemarketing-doeleinden. Nog een wijziging is dat je alleen consumenten mag bellen als je nummerherkenning hebt ingeschakeld, anoniem bellen is niet meer toegestaan. 
Let op: ook voor jouw bestaande klanten veranderen de regels. Er komt een maximale periode waarbinnen nog contact opgenomen mag worden met bestaande klanten voor telefonische verkoop. Deze termijn wordt via zelfregulering bepaald.
Je leest meer over dit onderwerp hier

Aangepaste btw-regelgeving voor internationale webshops 
Verkoop jij via je webshop producten en/of diensten aan buitenlandse consumenten binnen de EU? Dan krijg je per 1 juli 2021 te maken met aangepaste regels omtrent btw. Zo komt er een lager drempelbedrag voor afstandsverkopen over de grens en kun je voortaan via een simpel éénloketsysteem btw-aangifte doen, zodat je niet in meerdere EU-landen btw moet afdragen. Let op: ook de btw-vrijstelling voor invoer-btw op zendingen met een waarde tot en met 22 euro vervalt per 1 juli 2021. Heb jij een verkoopplatform en faciliteer jij de bestellingen en betalingen? Dan kan jij tevens verantwoordelijk worden voor de btw-afdracht.
Verkoop jij als mkb’er via e-commerce producten en/of diensten aan consumenten in het buitenland? Lees dan hier meer over de aangepaste btw-regeling voor internationale e-commerce. 


Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt
Maak jij als ondernemer gebruik van e-Herkenning (de digitale sleutel voor ondernemers van de overheid)? Wees dan gewaarschuwd dat het betrouwbaarheidsniveau EH1 stopt. Als je momenteel gebruik maakt van niveau EH1 om veilig in te loggen op overheidsinstanties, moet je jouw toegang upgraden of de juiste machtigingen regelen.
Volgens de Kamer van Koophandel moeten leveranciers van de eHerkenningsmiddelen, zoals KPN, Zlogin, DigiDentity en QuoVadis, hun klanten hierover informeren. Echter, mocht je nog niets vernomen hebben en gebruik maken van een niveau EH1-inlogsysteem, trek dan zelf even aan de bel bij jouw leverancier. 
Lees meer over dit onderwerp hier

Verkoop en gebruik wegwerp-plastic verboden
Vanaf 3 juli 2021 wordt de verkoop van wegwerp-plastic hoogstwaarschijnlijk verboden. Deze wetswijziging is nog niet definitief en afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer. Echter, wij raden je aan om je alvast voor te bereiden op de mogelijke veranderingen:
Heb jij als ondernemer een winkel, groothandel of horecabedrijf en maak je gebruik van producten van wegwerp-plastic? Dan mag je - volgens de voorgestelde nieuwe wetgeving omtrent wegwerp-plastic -  de huidige voorraad, bijvoorbeeld plastic rietjes, voedsel- en drankcontainers en wegwerpbestek, opmaken. Let op: zodra je huidige voorraad op is, zul je op zoek moeten naar duurzame alternatieven zoals wegwerpproducten van hout, bamboe of andere milieuvriendelijke materialen. Zelfs wegwerpproducten die ‘slechts gedeeltelijk’ gemaakt zijn van plastic worden verboden. 
Je leest meer over het nieuwe verbod op producten van wegwerp-plastic hier
Horecaondernemers opgelet: per 1 juli zit er ook 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Als horecaondernemer wordt je niet verplicht lege petflesjes in te zamelen. Wil je dit toch doen? Dan komen er speciale zakken voor het inzamelen van de lege flesjes die je kunt bestellen bij je drankleverancier.

Het minimumloon gaat omhoog
Ben jij een mkb’er met personeel in dienst? Houd er dan rekening mee dat per 1 juli 2021 het wettelijk minimumloon omhoog gaat. Het nieuwe wettelijk bruto-minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder (o.b.v. full-time dienstverband) wordt: 
€ 1.701,80 per maand
€ 392,55 per week
€ 78,51 per dag

Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl