Belangrijke datums voor ondernemers in mei 2021

30/4/2021
3
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

Van officiële feestdagen tot het aanvragen van steunregelingen: Qeld zet belangrijke datums voor ondernemers in mei 2021 op een rij.

Tip: In de maand mei staan een aantal officiële feestdagen in de agenda. Heb jij werknemers in dienst? Lees dan hier hoe het ook alweer zit met verlof, loon en toeslagen op feestdagen. 

Mei 2021: Belangrijke datums voor ondernemers

  • 1 mei: Dag van de arbeid

In veel Europese landen is de Dag van de Arbeid een officiële feestdag, maar niet in Nederland. Dat gezegd hebbende, sommige specifieke sectoren hebben wel recht op een vrije dag. Zo heeft het FNV bijvoorbeeld in de cao schoonmaak vastgelegd dat 1 mei voor ruim 150.000 schoonmakers officieel een vrije dag is. 

  • 5 mei: Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar geldt niet automatisch als een vrije dag. Tegenwoordig bepalen veel cao's dat werknemers 1 keer per 5 jaar (lustrumjaar) recht hebben op een betaalde vrije dag op 5 mei. Zijn er in de cao geen afspraken gemaakt over Bevrijdingsdag of heeft jouw bedrijfstak geen cao, dan kun je zelf beslissen of je werknemers een (betaalde) vrije dag krijgen. 

  • 9 mei: Moederdag

Verkoop je producten of diensten? Dan kun je overwegen om een speciale Moederdag-actie op te zetten om meer klanten te bereiken. Bestedingspatronen op Moederdag gaan standaard omhoog, dus je kunt hiervan proberen te profiteren met een tijdelijke actie op je producten en/of diensten via social media of je website. 

Heb je meer tips nodig voor marketing? Lees hier hoe je een gratis gepersonaliseerd marketingplan kunt aanvragen.

  • 12 mei: Suikerfeest

Het Suikerfeest is een niet-erkende feestdag, dit betekent dat werknemers niet officieel vrij zijn. Echter, sommige cao’s laten werknemers een christelijke feestdag inleveren voor een niet-erkende feestdag, zoals Suikerfeest of Chanoeka. Heeft jouw industrie geen cao? Dan kun je zelf in een arbeidscontract afspraken maken over het ruilen van christelijke feestdagen voor niet-erkende feestdagen.

  • 13 mei: Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is een officiële feestdag, dit betekent dat de meeste werknemers recht hebben op een betaalde vrije dag. De afspraken over het al dan niet (betaald) vrij zijn op Hemelvaartsdag, zijn vastgelegd in de cao of het arbeidscontract.

  • 17 mei: start aanvraagperiode NOW 3: Subsidieblok 3

Op 17 mei start de aanvraagperiode voor de NOW 3 steunregeling. De NOW, languit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, is financiële overheidssteun die je in staat stelt om personeel te blijven doorbetalen bij structureel omzetverlies.

De oorspronkelijke NOW-regeling van begin 2020 is inmiddels verlengd onder de naam NOW 3. Deze is momenteel, met terugwerkende kracht vanaf 16 november 2020, aan te vragen via het UWV. De aanvraagperiode voor subsidieblok 3 opent op 17 mei, dus noteer deze datum in je agenda als je momenteel aanspraak maakt op de NOW-regeling, gezien deze wordt toegewezen in blokken van 3 maanden.

  • 18 mei: uiterste aanvraagdatum TVL: Q1 2021

Wil je aanspraak maken op de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) van de overheid voor jouw vaste lasten in het eerste kwartaal van 2021? Dan kun je tot 18 mei deze steun aanvragen voor Q1. De minimum tegemoetkoming is 750 euro en deze kan oplopen tot 90.000 euro (belastingvrij) over 3 maanden.

De TVL-regeling is opgedeeld in blokken van 3 maanden: na iedere periode moet er opnieuw een aanvraag gedaan worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het aanvragen van de TVL-regeling voor Q1 kan tot 2021.

  • 23 mei en 24 mei: eerste en tweede pinksterdag

Op 23 en 24 mei is het weer raak: eerste en tweede pinksterdag zijn nog twee officiële feestdagen in mei. Wederom is bepaald of een werknemer recht heeft op een betaalde vrije dag in de cao of het arbeidscontract. 

  • 31 mei: uiterste aangifte- en betaaldatum btw maand april 2021 (bij maandaangifte)

Let op: heb je gekozen voor maandaangifte van de btw? Dan is 31 mei de uiterste datum dat je deze voor de maand april kunt indienen. 

  • 31 mei: uiterste datum aangifte vennootschapsbelasting 2020 (indien het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar; niet voor eenmanszaak, vof of maatschap)

Betaal jij vennootschapsbelasting? Dan kan het zijn dat je 31 mei aangifte moet doen van vennootschapsbelasting, indien het boekjaar gelijk is aan het kalenderjaar (niet voor een eenmanszaak, vof of maatschap). De vennootschapsbelasting is een belasting over de winst in een boekjaar en loopt vaak gelijk aan het kalenderjaar. Echter, een gebroken boekjaar (bijvoorbeeld van mei t/m april) is ook toegestaan, zolang dit reeds in de statuten van het vennootschap is vastgelegd. 

Lukt het je niet om voor 31 mei aangifte van vennootschapsbelasting te doen? Dan kun je via de Belastingdienst uitstel van betaling aanvragen.


Related posts

No items found.

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl