Aangifte inkomstenbelasting: handige links voor ondernemers

2/3/2022
5
minuten

Samantha Bos

Marketing Manager
Qeld

De aangifte inkomstenbelasting: we kunnen deze (net als de Belastingdienst) helaas niet leuker maken, maar misschien wel makkelijker, want we zetten een aantal handige links - inclusief checklist - voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers op een rij!

De aangifteperiode voor de inkomstenbelasting voor het jaar 2021 is nu geopend en loopt tot 1 mei 2022. Je kunt via het Mijn Belastingdienst-portaal jouw aangifte regelen. De Belastingdienst heeft zoveel mogelijk gegevens al vooraf ingevuld, maar benadrukt hoe belangrijk het is dat je de gegevens goed controleert en aanvult (waar nodig).

Waar moet je allemaal aan denken, is er hulp beschikbaar voor ondernemers en heeft de coronacrisis nog gevolgen voor jouw aangifte? De onderstaande links helpen je de antwoorden te vinden:

Een handige checklist van de Belastingdienst waar je, na 6 stappen, helemaal klaar bent om snel en correct aangifte te doen.

Als ondernemer is aangifte doen een stuk eenvoudiger als je reeds alle cijfers voor de inkomstenaangifte bij de hand hebt. Gelukkig weet de Belastingdienst dat ook en heeft daarom de belangrijkste zaken al voor je op een rij gezet! Via deze link ontdek je welke cijfers je nodig hebt voor het zakelijke deel van je aangifte, zoals een winst-en-verliesrekening.

Heb je in 2021 aanspraak gemaakt op coronaregelingen zoals de TVL, NOW en/of TOZO? Dan kan dit invloed hebben op jouw aangifte inkomstenbelasting over 2021. Via deze link krijg je meer informatie.

Als ondernemer mag je bepaalde zakelijke kosten aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Via deze link kun je per soort kosten bekijken welk deel hiervan mogelijk aftrekbaar is. Bijvoorbeeld: relatiegeschenken, een telefoonabonnement of thuiswerkruimte. 

Als je in 2021 minimaal € 2.401 in bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd, dan kom je mogelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Let op: de bedrijfsmiddelen waarin je hebt geïnvesteerd, moeten wel op de goedgekeurde lijst staan. Via deze link vind je meer informatie over de voorwaarden van de KIA voor ondernemers. 

Als je voor de inkomstenbelasting ondernemer bent, kom je in aanmerking voor de mkb-winstvrijstelling. De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost en deze vrijstelling bedraagt 14% van de winst (nadat je de ondernemersaftrek in mindering brengt). Via deze link vind je informatie over de voorwaarden en toepassing van de mkb-winstvrijstelling.

Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting en voldoe je aan het urencriterium? Dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De hoogte van de zelfstandigenaftrek verschilt per belastingjaar en hangt af van een aantal factoren, maar is in 2021 voor de meeste ondernemers (die nog niet de wettelijke AOW-leeftijd hebben bereikt) een bedrag van € 6.670. Via deze link ontdek je de voorwaarden en toepassing van zelfstandigenaftrek voor de inkomstenaangifte 2021. 

Er gelden momenteel nog tientallen fiscale coronamaatregelen, door de Belastingdienst ingevoerd om de financiële druk op ondernemers tijdens de crisis te verlichten. Bijvoorbeeld de verlaging van invorderingsrente (stapsgewijze stijging tot 4%), tot 1 januari 2024 en regels omtrent het aflossen van een belastingschuld na uitstel van betaling (met start 1 oktober 2022). In dit overzicht vind je een actuele lijst van maatregelen die nog van toepassing zijn. 

De Belastingdienst probeert de aangifte inkomstenbelasting eenvoudiger te maken door reeds bekende gegevens in te vullen, maar soms blijken deze niet volledig te kloppen. Hoe pas je dit, tijdens het invullen van je digitale aangifte, aan? Meer informatie vind je via deze link. 

Wil je uitstel van je belastingaangifte 2021 aanvragen? Doe dat dan vóór 1 mei 2022 om in aanmerking te komen voor uitstel tot 1 september 2022. Meer informatie over het aanvragen van uitstel tot aangifte vind je via deze link.

Meer hulp nodig? Bel de Belastingtelefoon!

Heb je een vraag waar je via de bovenstaande links geen antwoord op kunt vinden? Je kunt als ondernemer altijd gratis de Belastingtelefoon bellen via 0800 - 0543 voor advies en hulp bij jouw aangifte inkomstenbelasting 2021. 

Qeld wenst je veel succes met jouw aangifte inkomstenbelasting! 

🇸🇪 Sverige
🇳🇱 Nederland
🇫🇮 Suomi
🇩🇰 Danmark
🇳🇴 Norge
🇧🇷 Brazil
mTagManagerNlNl