Ruim 94% van zzp’ers bouwt geen aanvullend pensioen op
.webp)

Alarmerende cijfers: ‘94% van zzp’ers bouwt geen enkel aanvullend pensioen op’, zo rapporteert de Nederlandsche Bank (DNB). Extra zorgelijk is dat een groot deel van deze ondernemers het gebrek aan pensioen ook niet compenseert met andere vormen van pensioensparen. Dit zal naar verwachting voor veel zzp’ers leiden tot een grote terugval in inkomsten na pensionering.
Waarom nu sparen als dat ook later kan?
Terwijl er voor een groot deel van de werkers in loondienst (87%) elke maand een bepaald bedrag in een spaarpot wordt gestopt, is dit voor veel ondernemers niet het geval. Zij maken veelal alleen gebruik van de zogenoemde eerste pijler van het pensioen: de AOW. De tweede pijler, het opbouwen van een aanvullend pensioen, is niet verplicht voor ondernemers. Veel zelfstandigen kiezen dan ook om het geld nu te gebruiken door het bijvoorbeeld te herinvesteren om hun onderneming te laten groeien, in plaats van om het opzij te zetten voor later. Deze gedachte is goed te begrijpen; geld wat je nu hebt kan je direct gebruiken om je onderneming te laten groeien en om uiteindelijk meer te gaan verdienen. Dus waarom nu sparen als dat ook later kan?
Vrijwel uitsluitend pensioenopbouw in sectoren waar het verplicht is
In het artikel wordt omschreven dat de kleine hoeveelheid ondernemers die wél een pensioen opbouwt dit voornamelijk doet omdat het verplicht is in hun sector. Dit geldt bijvoorbeeld voor schilders, medisch specialisten en notarissen. Daarnaast blijken ondernemers met een hoger inkomen ook vaker een aanvullend pensioen op te bouwen.
De DNB geeft aan dat een gebrek aan pensioenopbouw minder risicovol is wanneer dit gecompenseerd wordt met andere vermogensvormen. Uit het onderzoek blijkt echter dat ondernemers ook zelden gebruik maken van de derde pijler: individueel pensioensparen (bijvoorbeeld via een bank, verzekeraar of een beleggingsinstelling).
Moet pensioensparen gestimuleerd worden?
De DNB vreest voor financiële problemen bij zelfstandige ondernemers na pensionering en geeft aan dat het aan de politiek is om een besluit te nemen over dit onderwerp. Als kanttekening zegt de DNB dat het onzeker is of heldere communicatie over het belang van pensioensparen vanuit de politiek voldoende is om ondernemers te stimuleren. De DNB zegt daarom ook dat de politiek mogelijke (verdere) verplichtingen op het gebied van pensioenopbouw voor zelfstandige ondernemers moet overwegen. Dit is een lastige beslissing aangezien veel zelfstandig ondernemers het belangrijk vinden om zelf te kunnen kiezen wat ze met hun geld doen. Sterker nog, deze vrijheid zal vaak ook een reden zijn om überhaupt zelfstandig ondernemer te worden. Een zorgvuldige afweging vanuit de politiek is dan ook zeer belangrijk.
Heb jij al nagedacht over je pensioenplan?
Dit onderzoek van de DNB legt nadruk op het gebrek van pensioensparen door zelfstandige ondernemers. Als ondernemer is het belangrijk om een weloverwogen besluit te maken om wel of niet te sparen voor een pensioen. Daarbij is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen. Gelukkig is er veel informatie te vinden op dit gebied en zijn er meerdere manieren om jezelf te voorzien van een oudedagsvoorziening. Op het Ondernemersplein van de KvK vind je bijvoorbeeld meer informatie over het regelen van een aanvullend pensioen voor jezelf en voor je werknemers. Daarnaast kan je ook meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden voor een aanvullend pensioen via de website van de Rijksoverheid.
Jouw onderneming laten groeien met een zakelijke financiering
Wil jij je onderneming eerst laten groeien zodat je op een later moment kan sparen voor je pensioen? Dan kan een zakelijke financiering van Qeld een uitkomst bieden. Met een zakelijke lening kan jij investeren in je onderneming op de manier die jij wil. Een aanvraag is gratis, geheel vrijblijvend en duurt slechts één minuut. Vraag nu een gratis offerte aan voor jouw zakelijke lening via onze Qeld homepagina!